Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush pozvao Kongres da prihvati plan sanacije financijskog sustava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush je pozvao zastupnike u Kongresu da hitro odobre plan za sanaciju financijskog sustava koji je dogovoren tijekom vikenda, priznajući da će glasovanje biti 'teško' zbog protivljenja birača i poreznih obveznika, no nužno da bi se zaštitilo gospodarstvo SAD-a.

Budući da se očekuju tijesni rezultati glasovanja o planu vrijednom 700 milijardi dolara, koji je izazvao široko nezadovoljstvo u javnosti, Bush je u izjavi uoči početka trgovanja na Wall Streetu, naglasak stavio na moguće šire štete ako izostane akcija Vlade.

Pročitajte i ovo Tomislav Ramljak - 2 Amber Alert Sustav hitnog obavještavanja o nestalom djetetu u Hrvatskoj ne postoji, struka upozorava: "Zaista pozivam, ne čekajmo tragičnu priču!" Konferencija za medije u američkom Kongresu nakon izglasavanja zakona o proračunu Probili rok Američki kongres ipak izglasao proračun: U zadnji tren izbjegnuta blokada države

'Glas za ovaj zakon je glas da se sprječavanje gospodarske šteta za vas i vašu zajednicu' stabiliziranjem financijskih tržišta i nastavkom kreditiranja, rekao je Bush, ciljajući protiv argumenata da se predloženim zakonom podupire Wall Street na teret poreznih obveznika.

'To je hrabar zakon koji će spriječiti da se kriza iz našeg financijskog sustava proširi kroz gospodarstvo', naglasio je.

Glasovanje u Predstavničkom domu zakazano je za danas, a čelnik demokratske većine u Domu Steny Hoyer, izjavio je za televiziju CNBC da će se održati u jutarnjim satima kako bi Dom mogao na vrijeme prekinuti s radom da bi se židovski zastupnici mogli pripremiti za Rosh Hashanu, židovsku Novu godinu koja počinje sa zalaskom sunca.

Nakon maratonskih pregovora, čelnici Kongresa i administracije u nedjelju su usuglasili potporu najvećoj Vladinoj intervenciji na financijskom tržištu od velike depresije tridesetih godina prošlog stoljeća, koja treba zaustaviti spiralu urušavanja američkih financijskih divova.

Prioritet vladine intervencije je deblokiranje zamrznutog tržišta kredita, što je segment u kojem se kriza iz financijskog prelijeva u realni sektor gospodarstva. 

>> Kongres i administracija usuglasili plan sanacije od 700 milijardi dolara

Zakon će Vladi omogućiti da milijarde i milijarde dolara iz proračuna usmjeri u oporavak banaka i drugih financijskih institucija, time što će iz njihovih bilanci otkupiti nelikvidne vrijednosnice derivirane iz hipotekarnih kredita i drugu obezvrijeđenu imovinu.

Unatoč postizanju sporazuma o vladinom paketu pomoći, dionice na Wall Streetu su zabilježile oštar pad s indeksom Dow Jones koji je u prvih 40 minuta trgovanja u ponedjeljak izgubio više od 300 bodova ili dva posto vrijednosti, dok vrijednost dolara nastavlja padati u odnosu na euro, jen i druge valute.

O razmjerima Vladine intervencije na Wall Streetu, najbolje govori činjenica da je 700 milijardi dolara oko 35 posto godišnjih prihoda u proračunu SAD-a, koji su u 2008. iznosili 2,5 milijarde dolara. Rashodi su iznosili 2,95 milijarda dolara. Fiskalna godina u SAD-u završava 30. rujna.

Za usporedbu, na ratove u Iraku i Afganistanu, te za rat protiv terorizma ukupno od 2001., SAD je prema procjenema potrošio oko 790 milijardi dolara.

Vladin diskontni otkup vrijednosnica oslonjenih na hipotekarne kredite i drugih loših dugova banaka i ostalih ulagača, treba osigurati da oni ponovno izdaju kredite i zadrže otvorenim kreditne linije, čije je zamrzavanje prijetnja cijelom američkom gospodarstvu.

Vlada bi, nakon oporavka tržišta, prodavala te vrijednosnice po najboljoj cijeni koju može postići.

Vlada bi dobila zalog u dionicama u zamjenu za pomoć s otkupom loših dugova, što bi osiguralo proračunske prihode iz buduće dobiti saniranih financijskih tvrtka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene