Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik George W. Bush je pozvao zastupnike u Kongresu da hitro odobre plan za sanaciju financijskog sustava koji je dogovoren tijekom vikenda, priznajući da će glasovanje biti 'teško' zbog protivljenja birača i poreznih obveznika, no nužno da bi se zaštitilo gospodarstvo SAD-a.


Budući da se očekuju tijesni rezultati glasovanja o planu vrijednom 700 milijardi dolara, koji je izazvao široko nezadovoljstvo u javnosti, Bush je u izjavi uoči početka trgovanja na Wall Streetu, naglasak stavio na moguće šire štete ako izostane akcija Vlade.

Vezani članci Vili Beroš Na sastanku Beroša sa liječnicima zaključeno da će se problemi riješiti: "Obećao je da će na tome itekako poraditi, svi će dobiti potvrdu“ Aladrović i Malenica predstavili plan unaprjeđenja sustava socijalne skrbi - 1 Kako je reporter Dnevnika Nove TV ministrima pokazao da će akcijski plan unapređenja sustava socijalne skrbi biti gotovo neprovediv: "Jako teško je odgovoriti na ovo pitanje..."

'Glas za ovaj zakon je glas da se sprječavanje gospodarske šteta za vas i vašu zajednicu' stabiliziranjem financijskih tržišta i nastavkom kreditiranja, rekao je Bush, ciljajući protiv argumenata da se predloženim zakonom podupire Wall Street na teret poreznih obveznika.

'To je hrabar zakon koji će spriječiti da se kriza iz našeg financijskog sustava proširi kroz gospodarstvo', naglasio je.

Glasovanje u Predstavničkom domu zakazano je za danas, a čelnik demokratske većine u Domu Steny Hoyer, izjavio je za televiziju CNBC da će se održati u jutarnjim satima kako bi Dom mogao na vrijeme prekinuti s radom da bi se židovski zastupnici mogli pripremiti za Rosh Hashanu, židovsku Novu godinu koja počinje sa zalaskom sunca.

Nakon maratonskih pregovora, čelnici Kongresa i administracije u nedjelju su usuglasili potporu najvećoj Vladinoj intervenciji na financijskom tržištu od velike depresije tridesetih godina prošlog stoljeća, koja treba zaustaviti spiralu urušavanja američkih financijskih divova.

Prioritet vladine intervencije je deblokiranje zamrznutog tržišta kredita, što je segment u kojem se kriza iz financijskog prelijeva u realni sektor gospodarstva. 

>> Kongres i administracija usuglasili plan sanacije od 700 milijardi dolara

Zakon će Vladi omogućiti da milijarde i milijarde dolara iz proračuna usmjeri u oporavak banaka i drugih financijskih institucija, time što će iz njihovih bilanci otkupiti nelikvidne vrijednosnice derivirane iz hipotekarnih kredita i drugu obezvrijeđenu imovinu.

Unatoč postizanju sporazuma o vladinom paketu pomoći, dionice na Wall Streetu su zabilježile oštar pad s indeksom Dow Jones koji je u prvih 40 minuta trgovanja u ponedjeljak izgubio više od 300 bodova ili dva posto vrijednosti, dok vrijednost dolara nastavlja padati u odnosu na euro, jen i druge valute.

O razmjerima Vladine intervencije na Wall Streetu, najbolje govori činjenica da je 700 milijardi dolara oko 35 posto godišnjih prihoda u proračunu SAD-a, koji su u 2008. iznosili 2,5 milijarde dolara. Rashodi su iznosili 2,95 milijarda dolara. Fiskalna godina u SAD-u završava 30. rujna.

Za usporedbu, na ratove u Iraku i Afganistanu, te za rat protiv terorizma ukupno od 2001., SAD je prema procjenema potrošio oko 790 milijardi dolara.

Vladin diskontni otkup vrijednosnica oslonjenih na hipotekarne kredite i drugih loših dugova banaka i ostalih ulagača, treba osigurati da oni ponovno izdaju kredite i zadrže otvorenim kreditne linije, čije je zamrzavanje prijetnja cijelom američkom gospodarstvu.

Vlada bi, nakon oporavka tržišta, prodavala te vrijednosnice po najboljoj cijeni koju može postići.

Vlada bi dobila zalog u dionicama u zamjenu za pomoć s otkupom loših dugova, što bi osiguralo proračunske prihode iz buduće dobiti saniranih financijskih tvrtka.