Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kongres odbacio plan sanacije, SAD pred financijskim krahom?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnički dom američkog Kongresa nije prihvatio prijedlog zakona o sanaciji ugroženog financijskog sektora, vrijedan 700 milijardi dolara, koji su usuglasili čelnici Kongresa i administracije predsjednika Georgea W. Busha, što je rezultiralo strmoglavnim padom dionica na Wall Streetu.

S 205 glasova za i 228 protiv, Predstavnički dom odbacio je plan državnog otkupa nelikvidne imovine banaka i drugih financijskih institucija, iako je predsjednik Bush prija glasovanja upozorio zastupnike na moguće katastrofalne posljedice za američko gospodarstvo, ako plan ne bude prihvaćen.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bush pozvao Kongres da prihvati plan sanacije financijskog sustava Slika nije dostupna Amnestirano vodstvo republikanaca u slučaju Foley

Prijedlog zakona srušili upravo zastupnici Busheve Republikanske stranke, od kojih je 133 glasovalo protiv, a samo 65 za. Kod većinskih demokrata, prijedlog je podržalo 140 kongresnika, a 95 je bilo protiv. Glasnogovornik Bijele kuće izjavio je da je predsjednik Bush 'jako razočaran'.

Vrijednost dionica na Wall Streetu oštro je pala već u jutarnjem početku trgovanja, zbog neizvjesnosti oko ishoda glasovanja u Kongresu, a nakon objave da plan sanacije vrijedan 700 milijardi dolara nije izglasan, njihov pad nastavljen je strmoglavo.

>> Bush pozvao Kongres da prihvati plan sanacije financijskog sustava

U 14:10 sati, po istočnoameričkom vremenu - EST, najširi dionički indeks Standard & Poor's 500 pao je za 87,02 boda ili 7,2 posto, na 1125,99 bodova, što je najveći pad od burzovnog sloma 1987. godine. Podindeks S&P Financial izgubio je čak 11 posto vrijednosti.

Indeks Dow Jones pao je za 631,13 bodova, ili 5,6 posto, na 10512 bodova, a tehnološki indeks Nasdaq za 148,4 bodova, za 6,8 posto, na 2034,94 bodova.

'To je najgore što sam vidio otkako je kreditna zbrka počela, sve dok ne saznamo zašto nisu izglasali, nastavit ćemo s rasprodajom dionica', komentirao je za financijsku agenciju Blomberg, Michael Nasto, vodeći broker U.S. Global Investors Inc., investicijskog fonda vrijednog pet milijardi dolara.

Program od 700 milijardi dolara trebao je omogućiti ministarstvu financija SAD da po diskontnoj cijeni otkupljuje od banaka i drugih financijskih institucija, nelikvidne vrijednosnice derivirane iz hipotekarnih kredita i druge loše dugove, koje opterećuju njihove bilance i uzrok su ogromnih gubitaka te niza propadanja i preuzimanja financijskih divova s Wall Streeta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene