Split je još u šoku zbog brutalnog, krvavog čina u kojem je maloljetnik ubio 89-togodišnju ženu. Ubojstvo se dogodilo prije dva dana, u blizini splitske Policijske uprave. 15-godišnjak je bez ikakvog motiva, nakon što je nasumce pozvonio na vrata, na smrt pretukao žrtvu. Dok traju vještačenja je li bio ubrojiv i pod utjecajem droge, stručnjaci analiziraju potiče li društvo agresiju. Susjedi ubijene, vrata sigurno neće lako otvoriti neznancu.

Galerija


Naselje u kojemu je 15-godišnjak ubio 89-godišnju ženu je doslovno preko puta glavne policijske uprave, ali baš u toj zgradi u nedjelju navečer dok se spremala oluja, 15 godišnjak je pozvonio na vrata na trećem katu. Nesretna žena ga je na trenutak ga pustila u stan. Zatukao ju je na smrt rukama i nogama. Bez ikakva motiva i koristi, nije uzeo čak ni novac sa police.

Vezani članci Očevid na mjestu ubojstva, Galižana Detalji krvoprolića kod Pule: Muškarac koji je ubio suprugu već je bio priveden zbog prijetnji. Dobio je zabranu prilaska, ali živjeli su u istoj kući Filip Zavadlav Sutra počinje suđenje Filipu Zavadlavu, odvjetnik: "Teško mi je reći u kakvom će biti stanju"

„Zbilja smo uznemireni jer je to bila jedna prekrasna žena koja je svako jutro prolazila i rekla dobro jutro. Užasna tragedija, najgore mi je šta je umrla u svoj toj muci i strahu. A susida je bila toliko divna, toliko pristojna“, govore susjedi.

Počinitelj je išao od vrata do vrata. Susjedi su te večeri prijavili policiji nasilnu zvonjavu i krikove. Policija je stigla, ali pretragom zgrade nije našla ništa sumnjivo pa su otišli. Na sudu kažu kako bi punoljetna osoba za ovo ubojstvo dobila i 40 godina zatvora.

„Bit će smješten u odgojnu ustanovu zatvorenog tipa, u Hrvatskoj to je Turopolje. Može dobiti najviše 3 godine“, kaže Dinko Mešin, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu.

"Može biti bolest, ili neke droge"

Pitanje koje se postavlja - zašto je 15-godišnji mladić, dječak, postao brutalni ubojica?

„Može biti stanje poremećene svijesti uslijed neke bolesti, akutnog stanja pogoršanja, ili korištenja nekih supstanci, opijata“, kaže psihijatar u KBC-u Split Tomislav Franić.

Stručnjaci kažu, u društvu jača kult agresije. Svjedočimo i kako korupcija prolazi nekažnjeno. A tu su igrice, internet, filmovi.

Prije nepune dvije godine u Solinu je 25-godišnjak jednako brutalno i bez motiva ubio stariji bračni par. Pozvonio je i pitao ih za brašno. Potom je napravio masakr. Spominju se čak i sotonističke sekte koje vrbuju mlade i potiču ih na ovakvo ponašanje.

„Povećana konzumacija novih droga koje ne možemo niti testirati jer kaskamo za proizvođačima, riječ je o sintetskim drogama koje mogu uvesti u ozbiljna psihotična stanja“, kaže Franić.

Što se pomračilo u glavi 15-godišnjaka, narednih dana utvrđivat će eksperti testiranjem na droge i psihijatrijskim vještačenjem. Neslužbeno se doznaje da je nakon ubojstva krvavih ruku sam došetao u susjednu policijsku Upravu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr