Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Split u šoku, susjedi u strahu

Zašto je 15-godišnji dječak postao ubojica? "Da je punoljetan, prijetilo bi mu 40 godina zatvora. Evo koliko može dobiti"

Mladić ubio stariju ženu bez razloga - 1
Mladić ubio stariju ženu bez razloga - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mladić ubio stariju ženu bez razloga - 1 Mladić ubio stariju ženu bez razloga - 1 Foto: DNEVNIK.hr Susjeda Anica Susjeda Anica Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Franić Tomislav Franić Foto: DNEVNIK.hr Mladić ubio stariju ženu bez razloga - 8 Mladić ubio stariju ženu bez razloga - 8 Foto: DNEVNIK.hr +5 Mladić ubio stariju ženu bez razloga - 7 Galerija 1/10 >>
Split je još u šoku zbog brutalnog, krvavog čina u kojem je maloljetnik ubio 89-togodišnju ženu. Ubojstvo se dogodilo prije dva dana, u blizini splitske Policijske uprave. 15-godišnjak je bez ikakvog motiva, nakon što je nasumce pozvonio na vrata, na smrt pretukao žrtvu. Dok traju vještačenja je li bio ubrojiv i pod utjecajem droge, stručnjaci analiziraju potiče li društvo agresiju. Susjedi ubijene, vrata sigurno neće lako otvoriti neznancu.

Naselje u kojemu je 15-godišnjak ubio 89-godišnju ženu je doslovno preko puta glavne policijske uprave, ali baš u toj zgradi u nedjelju navečer dok se spremala oluja, 15 godišnjak je pozvonio na vrata na trećem katu. Nesretna žena ga je na trenutak ga pustila u stan. Zatukao ju je na smrt rukama i nogama. Bez ikakva motiva i koristi, nije uzeo čak ni novac sa police.

Pročitajte i ovo Mjesto na kojemu je ubijen 22-godišnjak u Splitu - 1 Ubojstvo u Splitu Ubojici 22-godišnjaka iz Splita određen jednomjesečni istražni zatvor Prosvjed u Splitu - 5 SRIJEDA ISPRED SUDA Splićani u šoku, idu u prosvjed: "Zagreb ima svog Luku, Split sada ima svog. Koji grad je idući?"

„Zbilja smo uznemireni jer je to bila jedna prekrasna žena koja je svako jutro prolazila i rekla dobro jutro. Užasna tragedija, najgore mi je šta je umrla u svoj toj muci i strahu. A susida je bila toliko divna, toliko pristojna“, govore susjedi.

Počinitelj je išao od vrata do vrata. Susjedi su te večeri prijavili policiji nasilnu zvonjavu i krikove. Policija je stigla, ali pretragom zgrade nije našla ništa sumnjivo pa su otišli. Na sudu kažu kako bi punoljetna osoba za ovo ubojstvo dobila i 40 godina zatvora.

„Bit će smješten u odgojnu ustanovu zatvorenog tipa, u Hrvatskoj to je Turopolje. Može dobiti najviše 3 godine“, kaže Dinko Mešin, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu.

"Može biti bolest, ili neke droge"

Pitanje koje se postavlja - zašto je 15-godišnji mladić, dječak, postao brutalni ubojica?

„Može biti stanje poremećene svijesti uslijed neke bolesti, akutnog stanja pogoršanja, ili korištenja nekih supstanci, opijata“, kaže psihijatar u KBC-u Split Tomislav Franić.

Stručnjaci kažu, u društvu jača kult agresije. Svjedočimo i kako korupcija prolazi nekažnjeno. A tu su igrice, internet, filmovi.

Prije nepune dvije godine u Solinu je 25-godišnjak jednako brutalno i bez motiva ubio stariji bračni par. Pozvonio je i pitao ih za brašno. Potom je napravio masakr. Spominju se čak i sotonističke sekte koje vrbuju mlade i potiču ih na ovakvo ponašanje.

„Povećana konzumacija novih droga koje ne možemo niti testirati jer kaskamo za proizvođačima, riječ je o sintetskim drogama koje mogu uvesti u ozbiljna psihotična stanja“, kaže Franić.

Što se pomračilo u glavi 15-godišnjaka, narednih dana utvrđivat će eksperti testiranjem na droge i psihijatrijskim vještačenjem. Neslužbeno se doznaje da je nakon ubojstva krvavih ruku sam došetao u susjednu policijsku Upravu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene