Napad nožem, ilustracija
Napad nožem, ilustracija Foto: Davor Puklavec/PIXSELL/Pixsell

Visoki kazneni sud odbio je žalbu Hrvata koji je u Njemačkoj osuđen na doživotni zatvor i odvikavanje od ovisnosti jer je 2017. na ulici u Muenchenu s 24 uboda nožem ubio suprugu, a hrvatski sud mu je kaznu, u skladu s domaćim zakonom, preinačio u 40 godina zatvora.


Pravomoćnom presudom osuđeniku je određeno i obvezno liječenje od ovisnosti koje će se provoditi u okviru zatvorskog sustava i može trajati najdulje tri godine, izvijestio je u ponedjeljak Visoki kazneni sud.

Dodaju da mu je u kaznu uračunato i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se nalazio prije pravomoćnosti presuda.

Na sudu ističu da je osuđenik 2017. ubio suprugu koja je prethodno s njim odlučila raskinuti, napustila je zajednički stan u Muenchenu i tražila ga da se vrati u Hrvatsku i započne s terapijom odvikavanja o alkoholu.

Ubojstvo se dogodilo u noćnim satima kada je supruga krenula prema podzemnoj željeznici, a suprug je uzeo nož i slijedio je.

"Dostigao ju je i molio za još jednu šansu. Žrtva je odbila i rekla da će zvati policiju ako je ne ostavi na miru. Nastavila je hodati prema podzemnoj željeznici. Osuđenik je odlučio ubiti. Krenuo je za žrtvom, dostigao je i ubo četiri puta snažno u leđa. Žrtva je zavikala i okrenula se začuđeno prema osuđeniku, a on ju je nastavio ubadati u prsa", navodi se u sudskom priopćenju.

Slika nije dostupna Potvrđena optužnica zbog stravičnog ubojstva žene u Splitu

Ilustracija // Ubojstvo u Prečkom: Objavljeni detalji zločina, ženu zatukao tupim predmetom

Dodaju da je od posljedica uboda žrtva pala na tlo, a suprug je sjeo na nju i dalje je ubadao nožem u prsa. "Zadao joj je ukupno 24 ozljede ubodom nožem. Žrtva je odvezena u bolnicu gdje je ubrzo preminula od posljedica ozljeđivanja", ističe VKS.

Napominju i da kazna dugotrajnog zatvora od 40 godina u cijelosti odgovara kazni doživotnog zatvora izrečenoj stranom sudskom odlukom, s obzirom da u hrvatskom zakonodavstvu doživotni zatvor ne postoji.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju