Obavijesti Pretražite Navigacija
5006 prekršaja

Gdje se najviše pilo i u kojoj je županiji zaustavljen vozač koji je jurio 255 km/h: Policija objavila rezultate velike vikend-akcije

Policija na motoru, ilustracija
Policija na motoru, ilustracija Foto: Ivica Galovic
Policija je za vikend zaustavljala vozače zbog alkoholiziranosti, prebrze vožnje, nekorištenja sigurnosnog pojasa, uporabe mobitela... Posebno su pazili na recidiviste, javljaju iz MUP-a.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna AKCIJA na području cijele Europe Oprezno na cestama: Policija će svim raspoloživim uređajima nadzirati brzinu u cijeloj Hrvatskoj Zabranjeno korištenje mobitela u vožnji (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) vozači, oprez! MUP drastično povećava broj radara i posebnih kamera: Čim vas snime, slijedi kazna

"Policijski službenici svih policijskih uprava od 9. do 11. srpnja 2021. godine utvrdili su ukupno 5006 prekršaja, od kojih izdvajamo: 464 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija alkohola u količini od 3,06 g/kg izmjerena je kod počinitelja na području PU splitsko-dalmatinske, 1710 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU zadarske i iznosila je 255 km/h, 825 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 368 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom", kažu u MUP-u.

Tko najčešće sjeda za volan pijan?

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU zagrebačke, 125 prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine također je PU zagrebačka s 468 spomenutih prekršaja.

Najviše prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa utvrđeno je na području PU istarske, 121 takav prekršaj.

Najveći broj prekršaja nepropisnog korištena mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je, također, na području PU Istarske, 97 prekršaja.

Detaljnijom analizom vidljivo je kako su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači u dobi od 31 do 40 godina (104 takva prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 0,51 do 1,00 g/kg.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 20 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu. Ti tzv. recidivisti počinili su 20 teških prekršaja, od kojih najviše: nedopuštena koncentracija alkohola – 7 prekršaja, upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 4 prekršaja, upravljanje prije stjecanja prava – 3 prekršaja, odbijanje testiranja na alkohol – 2 prekršaja, odbijanje testiranja na droge – 1 prekršaj, kretanje brzinom većom od dopuštene – 3 prekršaja", stoji u priopćenju.

30 posto više poginulih

Šest vozača zadržano je u posebnim prostorijama do 12 sati, a protiv devet vozača proveden je žurni prekršajni postupak, prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Od 9. do 11. srpnja 2021. godine, na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se 78 prometnih nesreća s nastradalim osobama. U navedenim nesrećama jedna je osoba smrtno stradala, 27 osoba zadobilo je teške tjelesne ozljede, a 77 osoba lakše je ozlijeđeno.

Prema statističkim pokazateljima, u prvom polugodištu 2021. godine, u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 130 osoba, što je 15 osoba ili 13 % više u odnosu na isto razdoblje prošle godine (115 poginulih).

"S ciljem daljnjeg smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti  poduzimanje navedenih mjera u prometu se nastavlja. Ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život", napominju u MUP-u.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene