Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OPERACIJA? MOŽE, 1000 EURA

Nakon objave u Provjerenom: USKOK podigao optužnicu protiv kardiokirurga u KBC-u Split zbog primanja mita

Liječnik, ilustracija (Foto: Getty images)
Liječnik, ilustracija (Foto: Getty images) Foto: Getty Images
USKOK je podignuo optužnicu protiv bivšeg pročelnika Zavoda za kardiokirurgiju KBC-a Split i drugookrivljene supruge pacijenta za primanje i davanje mita.

Istraga je pokrenuta nakon medijskog istupa u emisiji Provjereno udovice pacijenta, koji je preminuo nakon operacije za koju je doktor primio mito.

Pročitajte i ovo Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara? Ivan Turudić "HDZ-ov čovjek" Burna rekacija oporbe nakon Vladina prijedloga: "Ako on postane glavni državni odvjetnik, više ne možemo ništa očekivati"

Udovica pacijenta u studenom prošle godine za Dnevnik Nove TV izjavila je kako doktora vjerojatno ne bi prijavila da je njezin suprug preživio. “Da je preživio, šutjela bih kao i drugi što šute. Preživio bi, pa Bože moj, ne bi mi bilo žao tog novca”, izjavila je tada.

Rekla je i kako je sve to pokrenula kako bi se neke stvari u Hrvatskoj promijenile. “Pokrenula sam zato da svaki pacijent kad dođe u bolnicu bude primljen kao pacijent kojeg treba liječiti, po standardu europskog građana, a ne po tome što odlučuju naši doktori, tako da ne možeš doći ako ne doneseš novac”, izjavila je.

Priopćenje USKOK-a o podignutoj optužnici prenosimo u cijelosti:

"USKOK je, nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv dvoje hrvatskih državljana (1968. i 1967.) zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita.

Optužnicom se prvookrivljenom stavlja na teret da je, u razdoblju od 8. do 16. studenoga 2018. u Splitu, kao pročelnik Zavoda za kardiokirurgiju Kliničkog bolničkog centra Split i ujedno kardiokirurg operater, pacijentu koji je 22. listopada 2018. zaprimljen na liječenje te mu je indicirana žurna kardiokirurška operacija, tek 8. studenoga 2018. priopćio da je u kritičnom zdravstvenom stanju i da zbog utvrđene dijagnoze tijekom operacije može umrijeti.

Istom mu je prilikom rekao, iako je znao da je pacijentu potreban žurni operativni zahvat, da će razmisliti i naknadno mu javiti termin operacije.

Međutim, kada je 12. studenoga 2018. od drugookrivljene, supruge tog pacijenta, primio iznos od 1000 eura radi žurnog obavljanja potrebnih pretraga i operativnog zahvata nad njezinim suprugom, prvookrivljeni je novac zadržao za sebe s nakanom da se okoristi, a zauzvrat je odmah sutradan naložio da se pacijentu obavi pretraga te ga je potom i operirao.

Nakon toga je 16. studenoga 2018. od drugookrivljene primio još 2000 eura. U optužnici je predloženo prošireno oduzimanje imovinske koristi od prvookrivljenog u iznosu od 3,5 milijuna kuna", navodi se na stranicama DORH-a.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene