Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zločinačko udruženje

USKOK podigao optužnicu protiv 37 osoba: Varali na porezu, izdavali fiktivne račune i državu oštetili za sedam milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je podigao optužnicu protiv 37 hrvatskih državljana i 21 trgovačkog društva zbog porezne prevare. Državni proračun oštećen je za više od sedam milijuna kuna.

Priopćenje DORH-a prenosimo u cijelosti.

Pročitajte i ovo Bivši ministar obrane Mario Banožić Vještačenje Nakon Milanovićeve opaske oglasio se DORH: Istraga protiv Banožića i dalje je u tijeku Provjereno: Dijete - 3 Emisija Provjereno ''Mene je to ubilo…'': Obiteljski prijatelj osumnjičen za spolno zlostavljanje djevojčice pušten iz pritvora

"USKOK je, nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu, podigao optužnicu protiv 37 hrvatskih državljana i 21 trgovačkog društva zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te utaje poreza ili carine. (13. 1. 2020.)

Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, od početka 2013. do kraja studenoga 2016. godine, u Zagrebu, povezao u zajedničko djelovanje II. do VIII. okrivljenike u cilju stjecanja nepripadne imovinske koristi te omogućavanja uskrate dužnih davanja Državnom proračunu Republike Hrvatske na ime PDV-a, poreza na dobit, poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak trgovačkim društvima i obrtima.

U ostvarenju dogovorenog, I. okr. je osnovao i koristio 13 trgovačkih društava koja su osnovana isključivo u svrhu izdavanja računa za robu koju ta društva nisu isporučila jer se nisu bavila nikakvom stvarnom gospodarskom djelatnošću, kao i u svrhu primanja uplata po tim računima, te gotovinskog podizanja uplaćenog novca uz zadržavanje provizije od osam posto od neto uplaćenog iznosa računa.

Na taj način je trgovačkim društvima koja su primala takve nevjerodostojne račune omogućeno njihovo evidentiranje u poslovnim knjigama i slijedom toga umanjenje porezne osnovice PDV-a, poreza na dobit, poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak.

Kao stvarni osnivač i voditelj poslovanja 13 trgovačkih društava, I. okr. je poduzimao sve radnje potrebne za njihovo osnivanje, a u cilju prikrivanja vlastite uloge pronalazio je osobe koje su formalno obnašale funkcije odgovornih osoba.

Tim osobama su II. i III. okr. nalazili smještaj u Zagrebu i osiguravali da u poslovnim bankama otvore račune na ime društava koja su formalno vodili, dok su I., IV., V., VII. i VIII. okr. pronalazili direktore i stvarne voditelje poslovanja drugih društava zainteresiranih za pružanje usluga izdavanja nevjerodostojnih računa od kojih su dobivali podatke potrebne za njihovo sačinjavanje.

Nakon izvršenih uplata, na temelju izdanih nevjerodostojnih računa, II. i III. okr. su u ime formalno postavljenih direktora naručivali isplatu gotovine u bankama u kojima su društva I. okr. imala poslovne račune te su dovozili formalno odgovorne osobe do banaka i potom od njih preuzimali podignuti novac koji su potom vraćali društvima koja su vršila uplate uz prethodno zadržavanje provizije.

U pojedinim slučajevima su direktorima ili voditeljima poslovanja trgovačkih društava koja su uskraćivala uplate dužnih iznosa poreza i prireza unaprijed davali novac potreban za plaćanje nevjerodostojnih računa, prethodno umanjen za proviziju.

Nakon izvršenih uplata su preuzimali podignuti novac i predavali ga prvookrivljenom. Osim toga je do listopada 2014. godine II. okr., sukladno uputama, izrađivao fiktivne račune kao i drugu nevjerodostojnu poslovnu dokumentaciju potrebnu za fingiranje poslovnih procesa, koje zaduženje je zatim preuzela VI. okrivljena.

U cilju prikrivanja stvarnih izdavatelja nevjerodostojnih računa, jedan dio su VII. i VIII. okr. prefakturirali putem tri trgovačka društva koja su stvarno vodili.

Na opisani način su trgovačka društva zaprimila uplate od ukupno 18.721.326,02 kune, od čega su I., III., IV., V., VII. i VIII. okr. za sebe zadržali iznos od 1.112.663,88 kuna, a trgovačkim društvima koja su uskraćivala uplate dužnih iznosa poreza i prireza omogućila uskratu davanja Državnom proračunu Republike Hrvatske od ukupno 7.100.348,94 kune.

U optužnici je predloženo da se od okrivljenika i trgovačkih društava oduzme protupravno stečena imovinska korist", naveo je DORH u priopćenju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene