Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sedam milijuna eura

Policija objavila detalje švercanja kokaina iz Južne Amerike u Hrvatsku: Puno je uhićenih, a za nekima se traga

U tijeku su uhićenja više osoba osumnjičenih da su u Hrvatsku iz Južne Amerike prebacili više stotina kilograma kokaina vrijednoga najmanje 7 milijuna eura.

Policija je u utorak i srijedu uhitila nekoliko hrvatskih državljana na čelu s 29-godišnjim M. Đ. iz Rijeke. U sve su upleteni pripadnici dilerske grupe kod kojih je u svibnju prošle godine došlo do međusobnog potkradanja, piše Jutarnji list. 

Jedan od pripadnika grupe, 58-godišnji Makedonac, ostalim je partnerima u trgovini kokainom ukrao više od 200 kilograma kokaina. Nakon toga počela su međusobna razračunavanja pripadnika grupe i pokušaj otmice 58-godišnjeg zaposlenika tvrtke.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova karta meduza Mala, ali vatrena: Ako je sretnete u Jadranu, njezin dodir dobro ćete zapamtiti

Policija je prošle godine od ukradenih 200 pronašla oko 125 kilograma, a kokain je bio sakriven u bačvama zakopanima na nekoliko seoskih imanja u okolici Zagreba i Jastrebarskoga.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nesnosne vrućine Pali pa završili na odjelu za opekline: Pacijenti nakon dodira s asfaltom izgledaju kao da su bili u požaru

Pročitajte i ovo Ilustracija sudjeluje 40 policajaca Velika policijska akcija u Istri: U tijeku su uhićenja i pretresi, procurilo tko je na udaru

Makedonac je zajedno s još nekoliko pomagača uhićen u studenome prošle godine te je otad u istražnom zatvoru.

Jedan od suvlasnika navedene droge bio je i opasni crnogorski narkobos Radoje Zvicer, navodno šef Kavačkoga klana. No njega hrvatska policija zasad ne povezuje s ovom akcijom.

O cijelom slučaju oglasio se MUP i USKOK te prenosimo njihovo priopćenje:

"Policijski službenici PNUSKOK-a Služba Zagreb u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta nastavili su kriminalističko istraživanje vezano uz kaznena djela zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja kojim je obuhvaćeno osam osoba, od kojih se četvero od ranije nalazi u zatvoru".

Policija sumnja da je osumnjičeni 29-godišnjak, najkasnije od ljeta 2021. pa do 2. studenog 2022. godine, na području Hrvatske, Belgije, Dominikanske Republike i Ekvadora povezao u zajedničko djelovanje 58-godišnjaka, 38-godišnjaka i druge zasad nepoznate osobe, odredivši kao cilj djelovanja kontinuirano stjecanje znatne nepripadne materijalne dobiti nabavkom, prijevozom, skladištenjem i preprodajom kokaina, a sve radi plasiranja droge na ilegalnom narkotržištu.

Osumnjičeni su unutar krijumčarsko-distributivnog lanca, ispunjavali upute i povjerene zadaće koje im je davao 29-godišnjak, za kojeg se sumnja da je bio zadužen da u Dominikanskoj Republici i Ekvadoru osigura nabavku i preuzimanje većih količina kokaina, radi krijumčarenja prema Europi te da za krijumčarenje pronađe paravan, odnosno trgovačka društava preko kojih bi se, kroz redovno poslovanje i uvoz legalne robe, kokain dopremio u RH, a za što je angažirao 58-godišnjaka.

Bio je zadužen i da osigura nesmetano obavljanje poslova u svezi s carinjenjem legalno uvezene robe, sve radi što bržeg protoka i omogućavanja lakšeg izvlačenja prokrijumčarenog kokaina, a za što je, uz druge zasad nepoznate osobe, angažirao i 38-godišnjaka. Osumnjičeni 38-godišnjak je tada, kao zaposlenik trgovačkog društva koje obavlja poslove carinjenja u luci Rijeka, imao pristup kontejnerima.

Osumnjičeni 29-godišnjak je bio zadužen i za saniranje bilo kakvih problema ili nastale štete u svezi s dopremljenim kokainom.

Osumnjičeni 58-godišnjak, omogućio je nabavku, prijevoz i prihvat kokaina, sve u okviru poslovanja trgovačkih društava kojima posredno upravlja.

On je povezao 48-godišnjakinju, 27-godišnjaka, 33-godišnjakinju, 57-godišnjakinju, 53-godišnjakinju i druge zasad nepoznate osobe s  ciljem da se materijalno nepripadno okoriste, u krijumčarsko-distributivnom lancu ispunjavali dane im upute i povjerene zadaće.

Osumnjičena 33-godišnjakinja imala je u zaduženju obavljanje administrativnih poslova vezanih za izradu poslovne dokumentacije potrebne za obavljanje uvoza legalne robe, pod krinkom koje će se obaviti i krijumčarenje kokaina te prijevoz i čuvanje novčanog iznosa ostvarenog preprodajom kokaina, a sa 57-godišnjakinjom i 53-godišnjakinjom je dogovorila i da osiguraju najam skladišnih prostora u koje će se legalna roba dostaviti te prokrijumčareni kokain uskladištiti.

Potom je 58-godišnjak, u svibnju 2022. godine, smatrajući da ga je 29-godišnjak novčano zakinuo u dogovorenim poslovima krijumčarenja kokina, sa 27-godišnjakom, 57- i 53-godišnjakinjom, nakon otuđenja jedne od pošiljki kokaina, dogovorio njegovo skrivanje i skladištenje te daljnju preprodaju.

Na taj način, prilikom legalnog uvoza u Hrvatsku je prokrijumčaren kokain, u količini od preko nekoliko stotina kilograma, vrijednosti preko 7.000.000,00 eura.

Osumnjičeni 58-godišnjak i 29-godišnjak organizirali su i vodili zločinačko udruženje. Drugi osumnjičeni (48, 27, 33, 38, 57, 53), znajući za cilj zločinačkog udruženja, u sastavu takvog udruženja prenijeli su, nabavili i posjedovali tvari koje su propisom proglašene drogom, a namijenjene su neovlaštenoj prodaji ili stavljanju na drugi način u promet te su posredovali u prodaji i neovlaštenom stavljanju u promet.

Također, 58-godišnjak se sumnjiči i za kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, jer je kod sebe držao prepravljeni plinski pištolj s prigušivačem te streljivo.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni 29-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava je podnijeta Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Za 57-godišnjakinjom i 53-godišnjakinjom se traga.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv troje okrivljenika. Četvero okrivljenika se od ranije nalazi u istražnom zatvoru.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene