Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova karta meduza

Mala, ali vatrena: Ako je sretnete u Jadranu, njezin dodir dobro ćete zapamtiti

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Sunce, more i m - nije morski pas, ali jesu meduze. Valja biti na oprezu jer iako su i ta malena morska stvorenja vrlo atraktivna, mogu vam priskrbiti dosta neugodnosti.

Centar za istraživanje mora u Rovinju Instituta Ruđer Bošković objavio je novu kartu rasprostranjenosti meduza.

U razdoblju od 1. do 16. srpnja prikupili su 33 dojave o opažanju želatinoznog planktona s istočne strane Jadranskog mora, od kojih se 12 odnosi na uhati klobuk (Aurelia sp.), pojedinačni organizam ili male nakupine raspadnutih meduza.

Ilustracija Karta meduza 1. - 16. 7. 2023. Foto: IRB Centar za istraživanje mora / FB

Od ostalih meduza režnjaka slijede dojave o stotinama meduza vrste morska mjesečina (Pelagia noctiluca) uzduž otoka Korčule i Visa te Dubrovnika (N = 3) i četiri dojave kompas meduze (Chrysaora hysoscella).

Također su prisutne jedinke meduze obrubnjaka vrste Aequorea forskalea (N = 1) i planktonski plaštenjak vrste Salpa maxima pojedinačno ili u lancima od nekoliko metara dužine (N = 9).

Od četiri dojave rebraša u jednom su primjeru, kažu, mogli potvrditi vrstu (autohtoni rebraš vrste Leucothea multicornis).

Ilustracija Karta meduza 1. - 16. 7. 2023. Foto: IRB Centar za istraživanje mora / FB

Dojave o prisutnosti želatinoznog planktona Centar prikuplja tijekom cijele godine i potiče građane da im pošalju svoja zapažanja preko društvenih mreža, e-mailom (tkogovs@irb.hr) ili da dodaju fotografiju s lokacijom u aplikaciju CraftingTheSea, koju su razvili u suradnji s Ekomuzejem batana.

Pročitajte i ovo Jevgenij Prigožin Uvijek bez kondoma Razotkriven bizaran Prigožinov seksualni život: Opsjednut je djevicama zbog sulude teorije te ima implantate za penis

Uhati klobuk, morska mjesečina, morska pluća i mediteranska meduza najučestalije su meduze u Jadranu, a morska mjesečina, mala, ali vatrena, najneugodnija je.

Iako meduzama često nedostaju dijelovi tijela ili su neprepoznatljivi zbog raspadanja (starenje), i takve meduze mogu opeći ako se uznemiravaju pa treba izbjegavati svaki kontakt s njima. 

Osim što otrov koji meduza ispušta iznimno peče i boli, kod nekih su ljudi moguće i teže alergijske reakcije pa u slučaju bliskog kontakta treba reagirati brzo i pravilno.

Pročitajte i ovo Benussi Pokrovitelj Autokuća Auto Benussi Nova mjerila za luksuz: Garaža u Zagrebu skriva najprestižnije primjerke limenih ljubimaca koje je teško ne poželjeti

Mokrenje kao pomoć? Mit

Važno je naglasiti da mokrenje na opeklinu od meduze ne samo da ne pomaže već može i pogoršati samu bol. 

"Zahvaćeno mjesto nemojte trljati, ispirati slatkom vodom niti na njega nanositi bilo kakve masti, kreme, praškove, sprejeve i druge pripravke. Zahvaćeni dio kože obilno isperite morskom vodom. Ovisno o vrsti žarnjaka, ponekad će bolje djelovati polijevanje octom ili uranjanje u toplu vodu", savjetuje spasilački tim Crvenog križa Dubrovnik.

Opeklinu ne smijete dirati prstima, a eventualne ostatke žarnica koje su vidljive na koži treba pokušati ukloniti pincetom. Može se pomiješati pijesak i morska voda pa tako napraviti piling.

"Najvažnije je ukloniti tentakule, očistiti ih, ostrugati plastikom, recimo kreditnom karticom", objasnio je Rade Garić s Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.

U slučaju pojave mjehura na koži, teže opekline ili svrbeža mogu se koristiti kreme koje hlade, kreme s kortikosteroidima ili antihistaminici.

Opeklina od meduze sama po sebi nije previše opasna, osim ako se dogodi na vratu, glavi i području očiju. U tom slučaju odmah se treba javiti liječniku. Također, liječnička pomoć potrebna je i ako se pojave drugi simptomi, poput povraćanja, vrtoglavice i povišene tjelesne temperature.

Pročitajte više o mogućnostima liječenja opeklina od meduze.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene