Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Zavadlav

Forenzički psihijatar o fenomenu koji se pojavio nakon trostrukog ubojstva u Splitu: "To je test, anketa povjerenja u institucije ove države"

Trostruko ubojstvo u Splitu zgrozilo je javnost, ali i otvorilo niz pitanja o motivima ubojice. O tome je reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak razgovarao sa svojim gostom, specijalistom forenzične psihijatrije Stipom Drmićem.

Nakon trostrukog ubojstva u Splitu vidjeli smo dvojake reakcije javnosti - osudu, ali i s druge strane veliku podršku Filipu Zavadlavu na društvenim mrežama. Taj je fenomen, takva polarizacija javnosti, kaže Drmić, psihijatrima posebno zanimljiv.

Pročitajte i ovo James Crumbley, otac školskog ubojice, osuđen za ubojstvo - 7 Masakr u Michiganu Povijesna presuda: Otac dječaka koji je počinio pokolj u školi osuđen za ubojstvo Alice Wood tragična smrt Pregazila zaručnika nakon svađe pa lagala da je riječ o nesreći: "Osoba kojoj je najviše vjerovao je osoba koja mu je oduzela život"

"To je test, anketa povjerenja u institucije ove države", ističe. Jedan dio ljudi pokušao mu je pomoći i skupljao sredstva za njegovu obranu, što znači da ipak vjeuju u institucije države, ali ima i onih drugih, koji očito imaju negativna iskustva pa podržavaju takav jedan ekstremno nasilan čin.

Napominje kako i mediji imaju vrlo važnu ulogu jer izvještavanjem mogu pomoći u prevenciji brutalnih zločina, ali pozornost javnosti nekima može biti i okidač. 

"Kod nekih osoba može se trigerirati da počini nešto slično", kaže forenzički psihijatar Drmić.

Na pitanje što je forenzičarima najvažnije, koji je ključni detalj koji traže, Drmić kaže da im je bitno odgovoriti na ono što ih sud pita u konkretnom slučaju. "Obično je riječ o tome da kažemo nešto o ličnosti počlinitelja, kako je strukturirana, koji su bili motivi zločina, je li stanje osobe bilo ubrojivo, neubrojivo ili smanjeno ubrojivo."

Prevencija može ići u dva smjera: detektirati mentalno stanje osobe prije nego što dođe do ovakvih situacija - i to primarno u obitelji, a tu je i prevencija suda koji visinom kazne utječe na druge da ne pomisle počiniti takvo djelo.

"Zločin se definitivno ne isplati", poručuje. 

Podsjetimo, Filip Zavadlav u utorak je nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene