Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uvažena žalba

Sud mu ipak smanjio kaznu: Prije osam godina pijan pregazio pješake u centru Rijeke pa bježao policiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aleksandar Cupać je u siječnju na Županijskom sudu u Rijeci nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora zbog smrtonosnog naleta automobilom na dvojicu pješaka u središtu Rijeke u srpnju 2014. godine. Sada mu je Visoki kazneni sud Republike Hrvatske smanjio kaznu.

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske je donio presudu kojom je prihvatio žalbu Aleksandra Cupaća i preinačio u odluci o kazni presudu Županijskog suda u Rijeci. Time je postala pravomoćna presuda kojom je optuženik proglašen krivim za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu. U kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izrazio žaljenje Pijan vozio BMW 143 na sat i ubio djevojku: Sud mu smanjio kaznu Željko Horvatović Doznaje Dnevnik Nove TV I Visoki kazneni sud provjerit će moguću odgovornost suca Turudića

Prvostupanjskom je presudom osuđen na kaznu zatvora od devet godina. Visoki kazneni sud je preinačio u odluci o kazni prvostupanjsku presudu i optuženika osudio na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina i šest mjeseci. Uz kaznu je optuženiku izrečena sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od tri godine dulje od izrečene kazne zatvora.

Olakotne okolnosti

Po mišljenju Visokog kaznenog suda, smatra se da je prvostupanjski sud pravilno cijenio optuženiku kao olakotne okolnosti dosadašnju neosuđivanost te obiteljski status (dvoje maloljetne djece).

"Visoki kazneni sud je zaključio da su premalo vrednovane utvrđene olakotne okolnosti. Optuženik je barem djelomično priznao kršenje određenih zakonskih odredbi, odnosno da se kretao brzo, gotovo dvostruko više od dopuštene brzine.

Od počinjenje djela proteklo je osam godina, a podaci o ranijem životu i obiteljskom statusu optuženika su premalo cijenjeni", stoji u odluci suda.

Zaključno, sud smatra da će se "istovremeno utjecati i na sve ostale građane da razviju i učvrste svijest o tome da je činjenje kaznenih djela pogibeljno, a kažnjavanje počinitelja pravedno".

Pijan jurio i ubio dvoje pješaka

Podsjetimo, Cupać je, prema optužnici, oko dva sata ujutro naletio na dvojicu pješaka Audijem A6, s najmanje 1,48 promila alkohola u krvi. Utvrđeno je da je vozio brzinom od najmanje 95 kilometara na sat, gotovo dvostruko brže od dopuštenog, a da su pješaci prelazili prometnicu dok im je bilo zeleno svjetlo na semaforu.

Krbavac i Bunoza su udareni i odbačeni te su umrli na mjestu nesreće. Cupać je pobjegao, a oštećeni automobil je poslije pronađen parkiran nekoliko stotina metara dalje, kod zgrade Lučke uprave. Prijavio se policiji ujutro.

Smrtno su nastradali 50-godišnji Dario Krbavac iz Opatije i 48-godišnji Marko Bunoza iz Rijeke.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene