Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhvatili ga u Hrvatskoj

Promrznuo u hladnjači: Krenuo u Norvešku, završio u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Promrznuti 14-godišnji slijepi putnik iz Afganistana pronađen je u kamionu hladnjači na istarskom graničnom prijelazu Rupa.

Četiri je dana putovao u Norvešku, a greškom je završio u Hrvatskoj i takvih je slučajeva sve više što ne čudi s obzirom na to da ilegalci plaćaju 5 i više tisuća eura organizatorima bijega u bolji život. Afganistanac se zabunom ukrcao u hrvatski kamion, hrvatskih registarskih oznaka a njegova namjera je bila otputovati u Norvešku. On je iz Grčke putovao od Italije i dalje za Hrvatsku', kazao je granični inspektor Ivica Baričevac. U smrtnu se opasnost mladić doveo plativši krijumčarima nekoliko tisuća eura.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ilegalno prešli granicu? Novska: U kombiju pronađeno oko 50 ilegalaca, nekima pozlilo Slika nije dostupna Porast broja izbjeglica Ilegalci u Njemačku stižu preko Švicarske

'Iznosi su zaista veliki, iz tako dalekih zemalja iznosu se mogu kretati 5 čak i više tisuća eura dok iz Albanije se kreću od 3 do 3,5 tisuća eura po osobi', kaže Baričevac. Najčešće vozači kamiona, kao u ovome slučaju ne znaju za slijepe putnike i slovenski vozač proveo je dan u engleskom pritvoru ni kriv ni dužan.

>> Povećava se broj ilegalaca

'Zatvoren sam bio 24 sata zbog toga, a imao sam i prevoditelja', kazao nam je vozač kamiona Milan Ristić koji od tada na putu u Englesku više ne spava na sumnjivim odmorištima kojima vladaju krijumčari koji zarađuju na sirotinji. Ilegalci često koriste i šumske prijelaze. Koliko je to opasno, pokazuje nedavna smrt mlade Albanke na granici s Bosnom i Hercegovinom koja se smrznula. Uz trgovinu drogom i oružjem trgovina ljudima najunosniji je posao kriminalaca pa ne čudi što posla za graničare uvijek ima.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene