Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reporteri bez granica

Povećan broj ubijenih novinara u 2020.: ''Istraživački novinari su godinama na nišanu država ili kartela''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pedeset novinara i medijskih djelatnika ubijeno je zbog svojeg rada 2020. godine, većina u zemljama koje nisu u ratu, rekli su u utorak Reporteri bez granica (RSF).

Brojka pokazuje da se povećava broj ubijenih novinara koji istražuju organizirani kriminal, korupciju ili ekološka pitanja, rekao je RSF. Posebno su istaknuli ubojstva u Meksiku, Indiji i Pakistanu. Osamdeset i četiri posto ubijenih ove godine postali su mete zbog svojeg rada, rekao je RSF u svom godišnjem izvješću, u usporedbi sa 63 posto u 2019. godini.

"Već nekoliko godina Reporteri bez granica primjećuju da su istraživački novinari stvarno na nišanu država ili kartela", rekla je Pauline Ades-Mevel, čelnica RSF-a.

Meksiko je zemlja u kojoj je ubijeno osam novinara, više nego u bilo kojoj zemlji. "Veze između krijumčara droge i političara ostaju, a novinari koji se usude izvještavati o ovim ili srodnim pitanjima i dalje su meta barbarskih ubojstava", navodi se u izvješću.

Nijedno od ubojstava u Meksiku još nije kažnjeno, dodao je RSF, koji od 1995. godine prikuplja godišnje podatke o nasilju nad novinarima širom svijeta. Pet je novinara ubijeno u ratom zahvaćenom Afganistanu, navodi se, napominjući porast ciljanih napada na medijske djelatnike posljednjih mjeseci, čak i dok su mirovni pregovori između vlade i talibana u tijeku.

RSF je također naglasio slučaj iranskog aktivista i protivnika režima Ruholaha Zama, koji je vodio popularni kanal na društvenim mrežama. Pogubljen je 12. prosinca vješanjem. Njegovo smaknuće "potvrđuje da je Iran zemlja koja je službeno ubila najviše novinara u proteklih pola stoljeća", navodi se.

Zviždači u doba pandemije COVID-a

Ades-Mevel rekla je da je RSF također primijetio trend "nasilja" nad medijskim djelatnicima koji prate prosvjede, posebno u Sjedinjenim Državama nakon ubojstva Georgea Floyda, te u Francuskoj protiv kontroverznog novog zakona o sigurnosti.

Ukupan broj ubijenih novinara 2020. bio je manji od 53 prijavljenih 2019. godine, iako je RSF rekao da je ove godinemanje novinara radilo na terenu zbog pandemije koronavirusa.

U prvom dijelu izvješća, objavljenom ovog mjeseca, RSF je rekao da je zabrinut što su mjere koje su vlade nametnule u borbi protiv pandemije pridonijele "značajnom porastu u kršenju slobode tiska".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uhićena dvojica osumnjičenih Spriječen novi pokušaj ubojstva crnogorske novinarke Olivere Lakić

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Nije prvi bahati ispad'' Oštra reakcija HND-a na Plenkovićevo prozivanje novinara: ''U opisu njegovog posla nije biti glavni urednik hrvatskih medija''

Naveo je popis od 387 zatvorenih novinara, koje je nazvao "povijesno velikim brojem". Četrnaest ih je uhićeno zbog izvješćivanja o pandemiji koronavirusa, navodi se.

U ponedjeljak je kineska odvjetnica Zhang Zhan, koja je uživo izvješćivala iz Wuhana na početku epidemije, osuđena na četiri godine zatvora zbog "izazivanja svađa i problema". Kineske vlasti kaznile su osam "zviždača" koji su kritizirali vladin odgovor na epidemiju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene