Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sudsko vijeća na suđenju za ubojstvo Ive Pukanića odbilo je prijedlog obrane da se iz spisa, kao nezakonit, izdvoji iskaz prvooptuženog Roberta Matanića u kojem je USKOK-ovim istražiteljima otkrio navodne naručitelje Pukanićeva ubojstva.


Matanić je u svojoj obrani na početku suđenja rekao da ga je USKOK izigrao, nudeći mu status zaštićenog svjedoka za lažni iskaz pa je on temeljem sumnji, a ne neposrednih saznanja, kao naručitelje Pukanićeva ubojstva naveo Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, njegova kuma Slobodana Đurovića, također optuženog u ovom slučaju, ali i umirovljenog generala Vladimira Zagorca te Stanka Subotića Caneta. No, po riječima sutkinje Ivane Kršul, iz više je izvora nedvojbeno utvrđeno da je upravo Matanić sam inzistirao na dobivanju statusa zaštićenog svjedoka, a to nije mogao dobiti. 'Nije utvrđeno da je bilo povrede zakona zbog kojih bi taj iskaz bio izdvojen. Vaši iskazi jesu sadržajno različiti, no njihovu će vjerodostojnost utvrditi sudsko vijeće', kazala je sutkinja.

Vezani članci Slika nije dostupna U Beogradu nastavljeno suđenje za ubojstvo Pukanića Slika nije dostupna 'Pukanića je trebalo ubiti zbog pisanja članaka o duhanskoj mafiji'

Ništa od Bajića i Cvitana

Dodala je da je sud odbio i prijedloge obrane da se kao svjedoci ispitaju glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan, koje je obrana željela ispitati kako bi potkrijepila Matanićeve tvrdnje da mu je nuđen status zaštićenog svjedoka. Nove dokazne prijedloge na sudu je iznio i optuženi Bojan Gudurić, jedini od šestorice optuženih za atentat na Pukanića koji je do izručenja krajem veljače bio nedostupan hrvatskom pravosuđu. On je zatražio da se čim prije ispita krunski svjedok Tomislav Marjanović, na čijem je iskaz djelomično utemeljena USKOK-ova optužnica. 'Zbog Tomislava Marjanovića do sada nisam želio iznijeti obranu jer rasprava je javna i on bi svoje svjedočenje nakon moje obrane mogao izmijeniti', kazao je Gudurić, optužen da je sudjelovao u pripremi ubojstva.

Zatražio je i dodatno vještačenje puške kojom je, prema tvrdnjama iz optužnice, trebao ubiti Pukanića ako zakaže eksploziv postavljen pored njegova automobila. Inače, Gudurić je također od sudskog vijeća zatražio da se u zapisnik ne unosi ništa što njegov odvjetnik Dragan Baltić kaže bez njegova odobrenja. 'Ne možete zabraniti odvjetniku da govori, a u prirodu vašeg onosa ovaj sud neće ulaziti. Za djelo za koje vas se tereti obrana je obavezna, a pošto nemate izabranog branitelja, dodijeljen vam je branitelj po službenoj dužnosti', rekla je sutkinja.

Suđenje za ubojstvo suvlasnika Nacionala i njegova suradnika Nike Franjića nastavlja se 23. ožujka preslušavanjem i pregledavanjem tajnih USKOK-ovih snimki. Sredinom travnja pred sudom bi se trebao pojaviti i krunski svjedok Marjanović za čije je ispitivanje sudsko vijeće predvidjelo dva raspravna dana. (T.Š./Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju