Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZ MINUTE U MINUTU

Privremeno prekinuta potraga, obaviješten i Interpol, hrvatski veleposlanik otkrio ima li novih informacija: ''Sve je teže govoriti o ovom slučaju''

Aktualno Galerija Davor Božinović, Matej Periš Davor Božinović, Matej Periš Foto: DNEVNIK.hr / PIXELL +0 Hido Biščević, veleposlanik RH u Srbiji Galerija 1/2 >>
Već tjedan dana je prošlo od nestanka Mateja Periša, Splićanina koji je u noći s četvrtka 30. prosinca na petak 31. prosinca 2021. godine nestao u Beogradu. Za njim se intenzivno traga već danima.

Uoči silvestarske noći u Beogradu se 27-godišnjem Mateju Perišu iz Splita izgubio svaki trag. Njegovi prijatelji prijavili su nestanak tek oko 16 sati kasnije.

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

22:10
O Matejevu nestanku i potrazi, kako je rekao predsjednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović, ''obaviještene su sve susjedne zemlje i Interpol''.

19:40
Potraga za 27-ogodišnjim Splićaninom Matejem Perišem nestalim u Beogradu prije tjedan dana i dalje traje, ali zasad bez rezultata. Kao i svakoga dana, privremeno je prekinuta do idućega jutra, a sljedećih par dana zbog ranije najavljenih loših vremensih prilika, odnosno kiše i snijega, privremena obustava mogla bi i duže potrajati. U svakom slučaju, policija i tužiteljstvo nastavljaju svoj posao, naime, rekonstruiraju njegovo kretanje i sve što je do sada prikupljeno. 

Aktualne službene informacije s javnošću je podijelio hrvatski veleposlanik u Srbiji Hido Biščević u razgovoru u Beogradu s reporterom Dnevnika Nove TV Domagojem Mikićem koji u glavnom gradu susjedne države prati potragu na terenu.

''Osmi dan je prošao, nema nikakvih novih informacija, i s obzirom na to da je prošao već osmi dan sve je teže govoriti o ovom slučaju. Mi smo u kontaktu s policijom i moram naglasiti da policija, kao što je rekao i Matejev otac, profesionalno i predano radi svoj posao'', istaknuo je Biščević.

Upozorio je da ''o profesionalnosti policije govori i to da ne žele s javnošću dijeliti nagađanja i špekulacije te poplavu raznoraznih stručnih, a zapravo nestručnih komentara po tabloidima, već su odlučili da će nove spoznaje dijeliti s Matejevim ocem odnosno obitelji''.

Što se tiče mogućnosti da srpska policija procijeni da joj treba neka tehnička ili slična pomoć hrvatskih kolega, Biščević je objasnio da bi im se oni tada obratili preko hrvatskog veleposlanstva u Srbiji, ali i da je teško procijeniti koliko bi to trajalo jer ovisi i o tome što bi srpska policija tražila.

U zonu suradnje, kako je kazao, ne želi ulaziti, naime, kako je objasnio: ''Ne bih htio špekulirati do koje mjere surađuju, to zbilja nije na meni da komentiram''. Također, istaknuo je da ne želi špekulirati niti oko krajnjeg ishoda potrage i daljnjih postupaka ovisno o tom ishodu.

Matejev otac je bio u hrvatskom veleposlanstvu, potvrdio je Biščević: ''Bio je to dirljiv, dug i težak razgovor, teško je uopće pretpostaviti kako se on osjeća. Razmijenili smo kontakte i poruke i u kontaktu smo, i ja osobno i Veleposlanstvo učinit ćemo sve da mu pomognemo''.



19:33 ''Taksist kojega je zaustavio Matej rekao je da je već imao naručenu vožnju i da zato nije primio Mateja'', kazao je predsjednik policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović.

Je li u potragu uključena i hrvatska SOA, stručnjak za sigurnost i bivši SOA-in operativac Ante Letica ne zna, ali je pozdravio istragu koju Srbija vodi u tišini: ''Pretrage mjesta stanovanja, vozila, pretrage osnovnih stvari, uzeti su uzorci za analize ... I lokacije telefona, poziva i poruka i to su vjerojatno usporedili sa snimkama nadzorne kamere i tako su rekonstruirali njegovo kretanje. ... Možda će tražiti pomoć od hrvatske policije za još neke dodatne iskaze, vidjet ćemo što će od toga biti''.

17:45
Potraga za 27-godišnjim Splićaninom završila je iza 16:30 za danas, a sljedećih dana na nju će utjecati vremenske prilike jer najavljeno je pogoršanje vremena.

Nenad Periš, Matejev otac s kojim je Mikić razgovarao, zahvalan je policiji na angažmanu i uvjeren je da će se sa svojim Matejem vratiti u Split, kako je više puta ponovio, ''sto posto'': ''Zato sam tu, ne odlazim odavde bez njega. Svi koji imaju djecu mogu razumjeti što govorim''.



15:56
''Srpska policija je ta koja vodi kriminalističko istraživanje, kao i svaka na svom teritoriju. Siguran sam da će komunicirati prema javnosti kada budu imali nešto što mogu'', kazao je kratko hrvatski ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade RH Davor Božinović odgovarajući na novinarska pitanja na konferenciji za medije o novim mjerama u borbi protiv koronavirusa upitan i za slučaj nestalog Splićanina.

Upitan ima li kakvih saznanja je li srpski MUP tražio ikakvo ispitivanje osoba povezanih s nestalim mladićem u Beogradu, odvratio je samo: ''Ne znam, ali znam da policije surađuju''.

13:27 Stručnjakinja za sigurnost, Gordana Mišev, komentirala je slučaj nestanka 27-godišnjaka.

"Motiv i rekonstrukcija događaja su najvažniji u jednom ovakvom trenutku. Već mjesec dana pričam da će za praznike biti povećan sigurnosni rizik. Imamo prometne nesreća, tuča... Ono što je i inače uobičajeno za to doba godine. Prošlog tjedna je na registru nestalih osoba bilo 84 ljudi. Danas ih je 93. Imamo dečka 2004. i 2001. godište", objasnila je za Kurir.

Dodala je i da "nije isključeno ni da je dobrovoljno uzeo drogu ili mu je nešto stavljeno u piće".

"Sumnjam da su postojali neki elementi kao što su neka opojna sredstva koja su slučajno ili namjerno njemu dodana (u piće). On je dezorijentiran, stalno trči. Vjerujem da je njegovim prijateljima jako teško, kao i taksistu koji nije otvorio vrata", poručila je.

13:22 Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske reagiralo je na izjave srpskog MUP-a. "Neprihvatljivo je i nerazumljivo da se izjavi predsjednika Vlade daje smisao koji ona sigurno nije imala, posve krivo interpretirajući njegove riječi." >>Opširnije

13:17 Igor Jurić iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu rekao je da bi se obitelj trebala pripremiti na najgori scenarij. "A to je da je Matej preminuo." >>Opširnije

9:03 Matejev otac Nenad Periš rekao je da nema novih saznanja o potrazi. "Policija nastavlja potragu i sve istražne radnje za Mateja i tijekom praznika. Naglasak je na Savi, odnosno na njenom koritu i obalama", naveo je za Nova.rs.

Te večeri u klubu nije izbio sukob, otkrio je. "Ja mogu reći ono što sam doznao od Matejevih prijatelja, a to je da nikakvih fizičkih sukoba oni nisu vidjeli i imali u lokalu u vremenu kada je nestao. Nisam čitao što se piše jer su moje informacije isključivo vezane za policijske izvještaje. To je ono što mogu reći", rekao je.

Otkrio je i da razgovor s taksistom nije mnogo pomogao u istrazi. "Meni se čini da svatko tko je bio u kontaktu s Matejem tu večer može doprinijeti saznanju kuda se on kretao i gdje je želio otići. Kako se i vidi, on je zaustavljao taksi, i kad je vozilo stalo, prvo je želio otvoriti vrata za putnike. Nakon toga se prebacio k prednjem sjedištu. Vidio sam da komunicira s taksistom i mislio sam da mu je možda rekao odredište, ali su mi iz policije rekli da ta situacija nije značajno promijenila ili rasvijetlila nešto. Ne mogu reći što mu je rekao, ali mi je policija rekla da taj događaj nije promijenio situaciju", objasnio je.

Komentirao je i navode da su bili drogirani. "To što neki navode, ja sam siguran da on to ne uzima i da to nije posljedica ove tragične situacije. Matej je primjeren mladi čovjek, posvećen svom poslu. Oni su se došli zabavljati u Beograd. Ako je nešto bilo, to je jedino alkohol", naveo je.

Slaže se mozaik

Već je prošlo tjedan dana, a policija i dalje nema nikakav konkretan trag u potrazi za nestalim mladićem. Ušćem Save u Dunav cijeloga četvrtka su patrolirali brodovi riječne policije i žandarmerije, javio je iz Beograda reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić, koji na terenu prati potragu.

''Uz velik broj policajaca, stigli su i posebni policajci s psima tragačima te pretraživali područje ne bi li naišli na neki trag. Negdje oko 19 sati i oni su obustavili potragu i rekli kako će svoja postupanja nastaviti u petak. No, spasitelji ulaze u mrtvu trku s vremenom jer su za petak i subotu najavljene oborine, što bi moglo privremeno i stopirati ovu potragu'', javio je Mikić.

Istražitelji još pokušavaju složiti mozaik oko toga što se događalo nekoliko sati nakon što je Matej Periš izišao iz noćnog kluba "Gotik" u Beton hali, jednom od središta beogradskog noćnog života, gdje je bio s prijateljima u noći između 30. i 31. prosinca.

Određena saznanja o nestanku mladića, koji je kasno prijavljen, postoje, ali konačan ishod prva će saznati njegova obitelj, istaknuo je ranije srpski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin.

U medijima u obje države danima se navode razna nagađanja i pretpostavke, a Matejev otac Nenad Periš višekratno je istaknuo kako mjerodavnima smatra jedino obavijesti srpske policije, za koju je kazao da potragu vodi temeljito, profesionalno i stručno. 

Iako je predsjednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović kazao da su kod grupe mladića iz Splita pronađene nedozvoljene tvari, MUP Srbije njegove navode nije službeno potvrdio. 

Policija jest uspjela rekonstruirati sve bazne stanice na kojima je bio lociran mobitel nestalog mladića, poruke i pozive. No koliko se službeno zna, sam mobitel još nije pronađen. Njegov otac otkrio je i jedan važan detalj koji bi mogao ukazivati na to da je možda riječ o nesretnom slučaju. 

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić misteriozna noć Reporter Domagoj Mikić iz Beograda: "Potraga je prekinuta, moguće je da bude obustavljena na dan ili dva"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna komentirala i drogu Djevojka nestalog mladića o Matejevoj mami i njihovoj posljednjoj komunikaciji: "Poslala sam mu poruku s pitanjem je li sve u redu..."

I Grad Beograd ponudio je pomoć Matejevu ocu, a djevojka nestalog mladića kazala je da je on mjesecima planirao novogodišnji provod u Beogradu.

Sve o tome kako je tekla potraga u četvrtak možete pogledati OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene