Policija pretražuje rijeku Savu
Policija pretražuje rijeku Savu

Premijer Plenković je u četvrtak komentirao da nije važno što je o istrazi rekao srpski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin te da njega samo zanima potpuna informacija o nestanku Mateja Periša. Na njegove riječi reagirali su iz srpskog MUP-a te su zamolili premijera da ne ometa rad policije. Danas je pak na te navode reagiralo Ministarstvo vanjskih i eurospkih poslova Republike Hrvatske.


Srpsko Ministarstvo unutarnjih poslova jučer je kritiziralo premijera Andreja Plenkovića i zamolilo ga da ne ometa rad policije.

Vezani članci Matej Periš - 4 Ukleta Ada Huja: Mjesto na kojem je pronađeno tijelo Mateja Periša poznato je po brojnim tragedijama Ispraćaj Mateja Periša u crkvi svetog Antuna Padovanskog - 1 Potreseni Nenad Periš na ispraćaju u Beogradu: "Došli smo do kraja, danas odlazim sa svojim sinom kući..." Položeno 27 ruža za 27 Matejevih godina

Danas je na te izjave reagiralo hrvatsko Ministarstvo vanjskih i eurospkih poslova. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

"U danima dok traje potraga za nestalim hrvatskim državljaninom Matejem Perišem u Srbiji, u čemu su već tjedan dana angažirane brojne srbijanske službe, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izražava žaljenje zbog jučerašnje deplasirane i neprimjerene reakcije MUP-a Republike Srbije na izjavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića tijekom konferencije za medije prigodom njegovog sudjelovanja na primanju Srpskog narodnog vijeća u povodu pravoslavnog Božića.

Neprihvatljivo je i nerazumljivo da se izjavi predsjednika Vlade daje smisao koji ona sigurno nije imala, posve krivo interpretirajući njegove riječi. Premijer Plenković je istaknuo kvalitetnu suradnju MUP‑a i MVEP-a Republike Hrvatske i drugih tijela s nadležnim institucijama Republike Srbije od trenutka prijave nestanka Mateja Periša. Cijenimo rad svih uključenih službi u potragu i nadamo se najboljem ishodu.

Zajednički nam je prioritet rasvjetljavanje sudbine nestalog Mateja Periša i cjelovita informacija o slijedu događaja, što je jedini smisao izjave predsjednika Vlade.

Kontraproduktivne i neutemeljene teze MUP-a Srbije o tome da bi hrvatske vlasti na bilo koji način ometale rad srbijanskih policajaca tijekom potrage nemaju nikakvo uporište u onome što je izrekao predsjednik hrvatske Vlade, koji je pozvao na nastavak potrage, naglasivši doprinos i angažman svih uključenih službi.

Stoga čudi ishitrena i neočekivana reakcija srbijanskog MUP-a priopćena, tim više što je u svom govoru na tradicionalnom prijemu koji priređuje SNV u prigodi pravoslavnog Božića premijer Plenković istaknuo da će hrvatska Vlada ustrajati u politici dijaloga i mira te uključivosti prema nacionalnim manjima u hrvatskom društvu, istovremeno gledajući prema budućnosti i suradnji sa Srbijom u svim otvorenim pitanjima.

Stoga je i bespredmetna i neobjašnjiva reakcija srbijanskog MUP-a na ni po čemu polemičnu izjavu premijera koji je samo rekao da izjave, ma čije bile, nisu toliko bitne u ovom trenutku već jedino službena informacija o rezultatima potrage, što svatko dobronamjeran može razumjeti.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izražava žaljenje da se, ničim izazvano, insinuira negativan smisao izjavama koje nikoga nisu ni prozivale ni omalovažavale, već bile usmjerene na nastavak suradnje u iščekivanju cjelovite službene informacije. U ovom trenutku, dok još traje potraga za nestalim Matejom Periša, ova izlišna i bespotrebna polemika sigurno ne pridonosi dobroj suradnji dviju zemalja u potrazi koja još traje.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izražava nadu da će se dosadašnja kvalitetna suradnja dviju policija, uz velik angažman srbijanskih policajaca, pa i danas na pravoslavni Božić, nastaviti u ovom slučaju u interesu rasvjetljavanja sudbine nestalog Mateja Periša, i osobito njegove obitelji koja to iščekuje, kao i cijela hrvatska javnost", napisali su.

Više informacija o potrazi pogledajte OVDJE.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju