Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićenja u četiri države

VIDEO Policija protiv narkomiljea: U velikoj akciji 50 privedenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U velikoj međunarodnoj policijskoj akciji na području Hrvatske i susjednih država privedeno je oko 50 sumnjivaca iz narkomiljea.

Na dubrovačkom, zagrebačkom, splitskom i zadarskom području, ali i u nekoliko država regije, jutros je započela velika policijska akcija usmjerena na osobe koje se, kako se neslužbeno doznaje, povezuju s organiziranim kriminalom, posebno preprodajom droga. Ukupno je uhićeno oko 50 osoba. Akcija se, osim u Hrvatskoj, provodi na području Srbije, BiH i Crne Gore.

Pročitajte i ovo Sudar u Zagrebu Pažljivo u prometu Sudar u Zagrebu izazvao prometni kaos: Automobil završio na tračnicama, ima i ozlijeđenih Ilustracija Kaznena prijava Na aerodromu u Zadru uhvaćeno dvoje mladih Rusa: Policija odmah posumnjala da nešto nije u redu

Interventni maskirani policajci provjeravali su vozače na kontrolnim točkama Dubac i Sustjepan u Dubrovniku te u južnom dijelu Zagreba. U više je hrvatskih gradova navodno uhićeno 14 osoba, pri čemu je zaplijenjena veća količina marihuane. Izvršene su i pretrage kuća i drugih prostora, čije su vlasnike duže vrijeme pratili USKOK i policija.

Detaljnije se informacije iz hrvatskog MUP-a očekuju tijekom subote. Dio uhićenih prebačen je u USKOK na ispitivanje, a dio će ih ondje biti prebačen sutra.

Zaplijenjeno 350 kilograma skunka

Glasnogovornica Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske Mirna Šoja za Novu TV je potvrdila da se akcija na području tog BH entiteta zove 'Šetač' te da je pokrenuta nakon višemjesečne istrage.

Zaplijenjeno je više od 350 kilograma skunka, oko pola kilograma heroina te veća količina eksplozivnih sredstava i naoružanja. Šoja nam je rekla kako se sve odvija u koordinaciji policija u regiji te da je ukupno privedeno oko 50 sumnjivaca.

MUP Republike Srpske medijima je ustupio snimku jednog privođenja u sklopu akcije 'Šetač' koje možete pogledati u priloženom videu.

Zaplijenjena droga i oružje vrijedni milijune

Ministar policije RS Radoslav Jovičić izjavio je kako se vrijednost zaplijenjene droge i oružja u njegovom entitetu kreće oko milijun i pol konvertibilnih maraka (oko 5,8 milijuna kuna). Kazao je da je akcija pokazatelj dobre suradnje policija u regiji, a napomenuo je i da uvijek treba više raditi na prevenciji kriminala.

Najveća zajednička operacija četiriju država dosad

U priopćenju Tužiteljstva BiH navodi se da je akcija 'Šetač' dosad najveća zajednička operacija tužiteljstava i policija zemalja regije. U njoj je sudjelovalo više stotina policijskih službenika, koji su istodobno i koordinirano djelovali u četiri države. Na području BiH uhićeno je najmanje 18 ljudi.

Osobe lišene slobode osumnjičene su za organizirani kriminal, neovlašteni promet opojnih droga, kao i druga teška kaznena djela. Tijekom policijskih pretraga otkrivena je i zaplijenjena veća količina oružja i eksploziva, stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Zajedničke aktivnosti provedene su uz potporu projekta IPA 2010 - jačanje tužiteljske mreže kojega vodi Europska unija, kao i SELEC središta za policijsku suradnju zemalja Balkana u Bukureštu. Tužiteljstvo BiH ističe kako akcija 'Šetač' predstavlja dosad najbolje organiziranu zajedničku policijsku operaciju kojom je zadan udarac strukturama narkomafije, koje djeluju na području četiri države regije.

Uhićenja i u Srbiji i Crnoj Gori

Kako javlja B92, na području Srbije akcija se zove 'Grom' i u toj je državi dosad uhićeno 13 ili 14 osoba. Isti broj uhićenih zabilježen je i u Crnoj Gori.

Govoreći općenito o potrebi borbe protiv organiziranog kriminala, srbijanski premijer Ivica Dačić pohvalio je suradnju policija i pravosudnih institucija u regiji. 'Ta je suradnja na mnogo višoj razini nego politička suradnja. Volio bih i kada bi najviši dužnosnici surađivali kao što surađuju naše policije', rekao je između ostalog Dačić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene