Burna noć je iza zagrebačkih vatrogasaca. Četiri vozila u potpunosti su izgorjela dok su još četiri nagorjela.

Galerija


Materijalna šteta je milijunska - a stručnjaci tvrde kako svi požari imaju gotovo identičan potpis.

Vezani članci Policija, ilustracija (Foto: Pixsell,Hrvoje Jelavic) Strava u Zagrebu: Pronađena vozačica taksija koja je na ulici pretukla 79-godišnju ženu i teško ju ozlijedila Prometna nesreća na Prilazu Gjure Deželića - 4 Detalji teške nesreće: Smart se okrenuo na bok, udario u semafor, znak i parkirani Audi, pa završio na krovu

Pod okriljem noći nepoznata osoba zapalila je jedno vozilo na Kajfeševu brijegu. Vatra se proširila i zahvatila još susjedna tri. Požaru je svjedočila i Jadranka.

"Plamen je bio velik, meni malo i zastrašujuć. Čak sam se pobojala da ne krene na zgradu", rekla je Jadranka.

Ni kilometar zračne udaljenosti od Kajfešova brijega još jedno vozilo stradalo je pod nerazjašnjenim okolnostima.

No tu nije bio kraj. Gorjelo je i u zagrebačkoj Veslačkoj. Jedno vozilo u potpunosti je izgorjelo.

Siniša Jembrih iz Javne vatrogasne postrojbe Zagreb kaže da su uspjeli spasiti neka vozila koja su bila nagorjela, no da je u toj situaciji teško jer automobil može izgorjeti u dvije minute. 

Policija od ranog jutra slaže kockice koje bi otkrile postoji li poveznica između vlasnika zapaljenih vozila, a zanimljivo je da su zapaljeni prosječni automobili, a ne luksuzne linije.

U cijeloj priči ključno će biti i vrijeme. Potvrđeno nam je kako je prva dojava stigla s Kajfeševa brijega u 3:08 sati. Sat i dvadeset minuta poslije stigla je dojava da gori vozilo u Gradišćanskoj ulici. Devet minuta poslije vatrogasci dobivaju novu dojavu o požaru na Veslačkoj.

Jembrih, prvi čovjek zagrebačkih vatrogasaca o požarima tek kratko kaže da su ti požari doista malo čudni i da "vuku na isti potpis".

Kako doznajemo ključan trag u svim paležima trebala bi biti bijela tvar koja je pronađena na gumama vozila.

Psihijatar: Oni pale radi uzbuđenja

Po mišljenje smo otišli i do psihijatra Špire Janovića. Ako je riječ o krim-poruci, motivi su više nego jasni.

"Želi se postići neka korist. Ta korist može biti neposredno financijska ona može biti i stvar zastrašenja", kaže Janović, dodajući da je kod piromana stvar znatno drugačija.

"Oni pale vozila radi postizanja uzbuđenja. Sam čin paljenja radi napetost, ta vatra razrješava tu napetost i doživljavaju uzbuđenje i gratifikaciju", objašnjava Janović.

Policija pak još uvijek nastoji utvrditi je li i palež sanitetskih vozila na Srednjacima povezan s ostalima u susjednim kvartovima.