Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponovljeno suđenje

'Diler s estrade' opet nepravomoćno osuđen na 8 godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preprodavač droge Ivan Varga, u medijima poznat kao 'diler s estrade', je u ponovljenom suđenju na zagrebačkome Županijskom sudu opet nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog krijumčarenja tri tone marihuane iz Nizozemske u Veliku Britaniju.

Uz 44-godišnjeg Vargu, za krijumčarenje droge vrijedne 7,8 milijuna funta od 2003. do 2005. osuđeni su i Andrej Strunjak na dvije godine i osam mjeseci zatvora te Dragutin Zajec i Viktor Mrvalj, koji su dobili po dvije i pol godine zatvora. Sva četvorica priznala su krivnju, što im je sudac Zoran Luburić uzeo kao olakotnu okolnost jer su, kako je rekao, tako ubrzali dovršetak iznimno složenog postupka. Osim što ga je osudio na zatvorsku kaznu, sud je Vargi oduzeo imovinu vrijednu oko 5,6 milijuna kuna, a riječ je o deset stanova, jednom zemljištu i jednom poslovnom prostoru te dva automobila. Oduzeto mu je i oko 1,7 milijuna kuna koje je 'zaradio' trgujući drogom.

Pročitajte i ovo Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini Slika nije dostupna Dileru s estrade 8 godina zatvora i oduzimanje imovine

Varga je na prvom suđenju krajem 2008. također osuđen na osam godina zatvora zbog preprodaje droge, organiziranja krijumčarske skupine te 'pranja' novca. Tada su i svi ostali optuženici, njih 18, uglavnom vozači i vlasnici špediterskih tvrtaka koji su prevozili drogu, dobili zatvorske kazne te je izrečeno ukupno 80 godina zatvora, no Vrhovni je sud presudu poništio zbog proceduralnih pogrešaka i odredio ponavljanje suđenja. Petorici suoptuženika sudi se u odsutnosti, a za ostale je postupak razdvojen i suđenje će im se nastaviti na jesen. Varga, poznat i po nadimcima Drakula i Kapo, i suoptuženici uhvaćeni su početkom 2006. u međunarodnoj policijskoj akciji 'Kalnik' pošto su u britanskoj luci Doveru zaplijenjena 422 kilograma marihuane.

Varga je na suđenju priznao preprodaju marihuane, ali ne u količinama za koje je optužen, no porekao je krijumčarenje ostalih vrsta droge i 'pranje' novca. Poznat je kao ugostiteljski poduzetnik i ljubitelj glazbe pa je, čak, snimio i jedan album. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene