U akciju kodnog imena Marža bilo je uključeno stotinjak međimurskih i varaždinskih policajaca, a rezultirala je uhićenjem 13 osoba koje se sumnjiči da su u sklopu zločinačkog udruženja oštetili državni proračun za najmanje 5,5 milijuna kuna.

Galerija


U velikoj akciji koju je koordinirao USKOK, a sudjelovale su varaždinska i međimurska policija te varaždinska Carinska uprava, uhićeno je 13 osoba s područja Međimurske i Varaždinske županije. U akciju kodnog imena Marža bilo je uključeno stotinjak policajaca. 

Vezani članci Interventna policija Detalji velike međunarodne akcije u kojoj je ''palo'' šestero Hrvata: Zločinačko udruženje vodio Slovenac, drogu švercali diljem Europe DORH, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Najveći dio postupka protiv osumnjičenih u akciji Familia vodit će Hrvatska: ''Zaključeno je da imamo najbolju procesnu poziciju''

Uhićenike se sumnjiči da su u sklopu zločinačkog udruženja, a s ciljem stjecanja značajne protupravne imovinske koristi, oštetili državni proračun Republike Hrvatske za najmanje 5.500.000 kuna.

Oni su nabavljali rabljena vozila pretežito na području Njemačke, i to isključivo od pravnih osoba obveznika PDV-a, a za koje su u kasnijoj fazi kao dobavljače navodili fiktivna trgovačka društva.

Osumnjičeni su preko nekoliko trgovačkih društava od veljače 2017. do ožujka 2020. na području Čakovca i Varaždina nabavljali vozila od stranih dobavljača koja su potom prodavali u Hrvatskoj. Pritom su se koristili krivotvorenom dokumentacijom u kojoj su lažno prikazivali izvorne dobavljače te su izdavanjem nevjerodostojnih računa umanjivali obveze plaćanja poreznih obveza.

Ujedno, na ime razlike između nabavne cijene predmetnih vozila i cijene koju su ostvarili njihovom prodajom krajnjim kupcima, stekli su nepripadnu imovinsku korist od oko 3.500.000 kuna.

U akciji je oduzeto više desetaka osobnih automobila, računala i mobitela. Ovo kriminalističko istraživanje inicirano je temeljem prikupljenih saznanja Carinske uprave Varaždin.

Protiv 13 osumnjičenika i sedam trgovačkih društava podnesena je kaznena prijava USKOK-u zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja te utaje poreza ili carine, pomaganja u utaji poreza ili carine, krivotvorenja isprave i krivotvorenja službene ili poslovne isprave, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Osumnjičenici su uz kaznenu prijavu predani pritvorenom nadzorniku Policijske uprave međimurske.