Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepravomoćna presuda

Tin Šunjerga za brutalno smaknuće roditelja dobio 40 godina zatvora: "Postupao je s izravnom namjerom i bio je ubrojiv"

Tin Šunjerga nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora (Foto: Twitter/Šime Vičević)
Tin Šunjerga nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora (Foto: Twitter/Šime Vičević) Twitter/Šime Vi?evi?
Aktualno Galerija +0 Tin Šunjerga nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora (Foto: Twitter/Šime Vičević) Galerija 1/1 >>
20-godišnji Tin Šunjerga, koji je prošle godine pištoljem brutalno ubio majku i oca, nepravomoćno je osuđen na 40 godina zatvora.

Pročitajte i ovo Tsyren-Dorzhi Tsyrenzhapov Putin ga pomilovao Monstrum koji je žrtvinu odrubljenu glavu bacio kroz prozor zgrade pomilovan da bi se borio u Ukrajini, na slobodi je ponovno napao Ilustracija što se dogodilo? Ubojica mladog Splićanina na hitnu dovezen s ozljedama glave i čeljusti: Prebacili ga u drugi zatvor

 

Kaznu mu je izrekla predsjednica sudskog vijeća, sutkinja Sandra Radanović. Za svako ubojstvo roditelja Šunjerga je dobio po 25 godina, odnosno jedinstvenu zatvorsku kaznu od 40 godina za oba ubojstva.

Od 40 godina zatvora, na koliko je osuđen Tin Šunjerga, oduzet će mu se vrijeme koje je proveo u pritvoru. Na godinu dana zatvora uvjetno, s rokom kušnje od tri godine, osuđen je i njegov prijatelj Ivan Škarić, koji nije prijavio ubojstvo iako je bio u automobilu sa Šunjergom kada je on ubio majku. Protiv Škarića je DORH podignuo optužnicu za neprijavljivanje kaznenog djela. 

U obrazloženju presude sudskog vijeća sutkinja Sandra Radanović rekla je kako je Šunjerga postupao s izravnom namjerom te da je bio ubrojiv.

Radanović je rekla i kako je "tijekom postupka nedvojbeno dokazano da je prvooptuženi Tin Šunjerga ubio oca i majku".

"Okrivljenik se htio osvetiti roditeljima zbog postupaka koje je doživljavao kao prigovaranje zbog loših ocjena u školi i zbog drogiranja. Zabrane je doživljavao kao oduzimanje slobode. Ubojstva je počinio podmuklo. Prvooptuženi je sjeo iza majke govoreći da mu prijatelj prvi mora izaći iz auta, što mu je majka povjerovala, a on je repetirao pištolj i ubio je.

I otac je s povjerenjem pričao sa sinom ne sumnjajući ništa, a on je gledao oca i ubio ga. Rekao je da nije imao drugog načina zaustaviti prigovaranja roditelja", obrazložila je sutkinja Radanović.

Istaknula je da je psihijatrijsko vještačenje pokazalo da je Šunjerga prilikom počinjenja djela bio ubrojiv, a sudski postupak dokazao je da je imao izravnu namjeru ubiti roditelje te da je ovdje riječ o ubojstvu motiviranom osvetom okrivljenika.

Nakon ubojstva roditelja otišao prijatelju na rođendan

Navela je otegotne i olakotne okolnosti uzete u obzir prilikom određivanja visine kazne, a činjenica da je mlađi punoljetnik uzeta je kao olakotna.

"Otegotna je okolnost njegovo ponašanje nakon počinjenog djela. Nakon što je ubio roditelje otišao je prijatelju na rođendan, zabavljao se i pokušao prikriti tragove. Uzeo je mobitele roditelja, bacio ih i razbio. Tražio je prijatelja da razbije njegov mobitel. Govorio je da su roditelji u Šibeniku, molio prijatelja da mu pomogne skriti tijela. Sve ukazuje na bešćutnost okrivljenika, nije pokazao niti jednu emociju, nakon ubojstva smijao se i zabavljao, nastavio se ponašati kao da se ništa nije dogodilo", dodala je sutkinja.

Odvjetnik Tina Šunjerge: Presuda je očekivana

Karlo Surić, odvjetnik Tina Šunjerge, kazao je novinarima ispred zgrade Županijskog suda kako je presuda očekivana.

"Iako je riječ o jednoj od najvećih presuda u povijesti Hrvatske, ona je očekivana! I to zato što je već u tijeku sudske rasprave vijeće odbilo dokazni prijedlog obrane za provođenjem vještačenja u odnosu na psihijatrijsko vještačenje koje je bilo provedeno u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče u Zagrebu. S obzirom na to da je već u obrazloženju raspravnog rješenja sud jasno dao do znanja da u cijelosti prihvaća takvo psihijatrijsko vještačenje, bilo je jasno da će okrivljenika ocijeniti ubrojivim. A s obzirom na to da je riječ o dva teška ubojstva, za što su propisane dvije kazne dugotrajnog zatvora od 20 do 40 godina, posve je jasno zašto je došlo do ovakvog rezultata. Obrana će svakako iskoristiti mogućnost žalbe i čekati pravorijek Vrhovnog suda", rekao je Surić.

Na novinarski upit je li Šunjerga išta komentirao, odvjetnik Surić kazao je da "za to nije bilo ni vremena ni mogućnosti".

Tinu Šunjergi sudilo se u Zadru iza zatvorenih vrata jer je sud isključio javnost s glavne rasprave.

Maksimalna kazna 50 godina

Podsjetimo, Optužno vijeće Županijskog suda u Šibeniku prihvatilo je optužnicu protiv Šunjerge, kojeg se teretilo za dvostruko teško ubojstvo iz bezobzirne osvete i na posebno okrutan način.

Vrhovni je sud slučaj sa šibenskog premjestio na zadarski Županijski sud jer je većina šibenskih sudaca sudjelovala u istrazi.

U ponedjeljak je završen dokazni postupak i na zadarskom Županijskom sudu izrečene su završne riječi bez prisustva javnosti. Suđenje je trajalo nešto više od tri mjeseca.

Maksimalna moguća kazna u ovom slučaju, koji je šokirao hrvatsku javnost, iznosi 50 godina bezuvjetnog zatvora. No Tin Šunjerga je u trenutku počinjenja djela bio mlađi punoljetnik, pa se raspravno vijeće suda u njegovu slučaju moglo odlučiti i za primjenu maloljetničkog prava.

Šunjerga je 25. ožujka prošle godine pištoljem ubio svoje roditelje Marina i Silvanu u Čistoj Velikoj u vodičkom zaleđu. Tužiteljstvo tereti Šunjergu da je roditelje iz osvete usmrtio hicima iz pištolja u glavu jer su mu više godina prigovarali zbog loših ocjena u školi i konzumiranja raznih vrsta droga te mu nametali zabrane, a što je on doživljavao kao prikraćivanje njegovih sloboda.

Šunjerga je majci pucao u glavu, a ocu u leđa i glavu. Svemu je svjedočio njegov prijatelj Ivan Šarić koji to nije prijavio. (Hina/S.D.M.)

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene