Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Cvik: 'Nismo krivi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istražni sudac Županijskog suda u Splitu Davor Svalina ispitao je danas u postupku koji se vodi po USKOK-ovu istražnom zahtjevu zbog sumnje u prikrivanje protuzakonito dobivenog novca, odnosno za "pranje novca" stečenog prodajom droge, Jakšu Cvitanovića Cvika i njegova brata Mirjana.

Riječ je o nastavku istražnog postupka kojim je obuhvaćena i Cvikova djevojka, dubrovačka odvjetnica Ana Birimiša. Svo troje nalaze se u pritvoru na splitskim Bilicama. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vrhovni sud odbio zahtjev za izuzećem suca u slučaju Cvik Slika nije dostupna Cvik tuži Ružu Tomašić

Jakša i Mirjan Cvitanović osporili su sve navode iz istražnog zahtjeva tvrdeći kako nisu počinili djela za koja ih se sumnjiči, doznaje se od istražnog suca, koji u interesu istrage, koja se nastavlja, ne može otkriti više pojedinosti.

Ana Birimiša po tom je zahtjevu ispitana 25. siječnja kada joj je
određen i pritvor. Ona je također negirala navode iz istražnog
zahtjeva. Tada je prihvaćen i USKOK-ov zahtjev za proširenjem istrage u tom postupku protiv troje osumnjičenika.

USKOK navodi kako postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni radi prikrivanja stvarnog izvora protupravno stečenog novca raspolagali dijelom tako stečenog novca u iznosu od najmanje dva milijuna kuna i to polaganjem novca na bankovne račune, ulaganjem u poslovanje svojih
trgovačkih društava i obrta, kupovanjem osobnih automobila, plovila, motocikala i drugih pokretnina te kupovanjem i izgradnjom nekretnina.

Radi osiguranja oduzimanja protupravne imovinske koristi od dvoje osumnjičenika (Cvitanovića i Birimiše) sudu je predloženo da, uz ranije određene mjere osiguranja, odredi i privremene mjere osiguranja kojima bi se bankama zabranilo raspolaganje novcem pohranjenim na kunskim i deviznim računima, a otvorenima na ime osumnjičenice, i tako spriječilo raspolaganje novcem. USKOK je zatražio i da se trećem osumnjičeniku (Mirjanu Cvitanoviću) zabrani otuđenje ili opterećenje osobnog automobila.

Prema iskazu prvoosumnjičenog za organiziranje skupine za preprodaju droge na Korčuli Jakše Cvitanovića Cvika, Ana Birimiša bila je s njim u ljubavnoj vezi do njegova bijega početkom srpnja prošle godine.

Birimiša je, kao jedna od osumnjičenih, bila prvi put saslušana 22. studenoga prošle godine. Iako je USKOK za nju tražio pritvor, sudac Nenad Cambi nije prihvatio taj zahtjev, smatrajući kako nema dokaza da je sudjelovala u organiziranoj preprodaji droge, pa je nakon saslušanja bila puštena.

Prema rješenju istražnog suca Županijskog suda u Splitu, od studenoga 2006. provodi se istraga protiv organizatora i pripadnika zločinačke organizacije koja je preprodavala heroin na Korčuli zbog zlouporabe opojnih droga čime je pribavljena protupravna imovinska korist od najmanje 10 milijuna kuna.

Cvik je uhićen polovinom siječnja u Splitu, oko šest mjeseci nakon što je pobjegao policajcima na Korčuli koji su ga privodili zbog zadavanja teških tjelesnih ozljeda jednoj osobi. Za njim je bila raspisana i međunarodna tjeralica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene