Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat protiv pandemije

Sve je više mladih pacijenata bez ikakvih drugih bolesti: "Neki ne mogu napraviti tri koraka od svog kreveta"

Mario Gazić, predsjednik Komore medicinskih sestara i tehničara
Mario Gazić, predsjednik Komore medicinskih sestara i tehničara DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mario Gazić, predsjednik Komore medicinskih sestara i tehničara Mario Gazić, predsjednik Komore medicinskih sestara i tehničara Foto: DNEVNIK.hr Dr. Saša Gulić i dr. Sonja Krofak, suorganizatorica humanitarne akcije Dr. Saša Gulić i dr. Sonja Krofak, suorganizatorica humanitarne akcije Foto: DNEVNIK.hr +0 Mobitel, ilustracija Galerija 1/3 >>
Pokrenuta je akcija ''Obitelj na dar''. Prikupljaju se pametni mobiteli - mogu biti novi, ali i stari. Sve to kako bi se pacijentima starije životne dobi, koji se od COVID-a liječe u Dubravi i nemaju pametne telefone, omogućilo da bar za blagdane vide svoje najmilije.

''Pedeset posto pacijenata na COVID odjelima je starije životne dobi i ne znaju se koristiti sa smartphonovima. Nemaju ih i to je jedini način da se vide sa svojim obiteljima, barem ovako preko ekrana'', rekla je Mirna Savić, suorganizatorica akcije.

To jako dobro zna i doktorica Sonja Krofak, također suorganizatorica akcije, koja je kao anesteziolog radila u Dubravi. ''Imate bezbroj priča kada smo davali informacije za pacijente da obitelji zovu i kažu nismo ga čuli tjedan dana na telefon. Kad god smo bili u mogućnosti, to smo napravili'', izjavila je Krofak.

Sada to možete učiniti i vi. Mobitel može biti novi, ali i stari. Bitno je provjeriti radi li kamera, mikrofon i zvučnik. Bilo bi dobro da nema većih oštećenja te da je pun. ''Imamo u oktogonu Hrvatsku kuću srca gdje mogu donijeti svoje mobitele i u trijaži na Sv. Duhu, tamo će ih isto moći odnijeti svakim radnim danom od 9 do 17 sati ili se javiti nama na mail obiteljnadar@gmail'', uputila je Mirna Savić.

Neki su to već i učinili. ''Da je sad recimo moja mama gore, ja bih ju voljela čuti i da znam da će joj netko pomoći koristiti taj mobitel. Niti se zna služit smarphoneom, niti ga ima'', rekao je Rabije Gashi Ćorluka iz Zagreba. ''Ti pacijenti sigurno neće zapamtiti naša lica jer smo svi zamaskirani, ali nadam se da će zapamtiti naš trud i brigu oko njih'', rekao je gastroenterolog Saša Gulić.

Pročitajte i ovo Petarde, ilustracija - 2 MUP POZIVA NA OPREZ Stižu fešte, a s njima i opasnost koju mnogi zanemaruju: "U deset posto slučajeva ozljede su toliko velike da moramo amputirati prste"

Pročitajte i ovo Bor s ukrasima zaklade Ane Rukavine Zaklada Ana Rukavina Humanitarna akcija "Želim život": Za devet dana održat će se koncert, telefon za donacije je već otvoren

Cilj je prikupiti ih minimalno 30. Popisat će se tko se sve želi čuti s obitelji, dogovoriti termini. Za ulazak na odjele, volonteri moraju biti medicinski obrazovani. Njih će okupiti studentska ekipa prve pomoći, a mogu se javiti i svi studenti medicine.

''Mi ćemo u krugovima volontera što se tiče KB Dubrava moći iz svog džepa pokriti troškove kartice, ali ukoliko postoji bilo kakva telekomunikacijska kompanija, operater, firme koje se bave IT-jem  nam mogu pripomoći u tome'', rekla je Savić.

''Naša želja je da se akcija proširi na sve ostale COVID odjele na Hrvatskoj'', rekla je Krofak. Mobiteli bi ostali na odjelima. Na usluzi i pacijentima i liječnicima.

''Ovo je rat protiv pandemije''

Gost Dnevnika bio je predsjednik Komore medicinskih sestara i tehničara Mario Gazić, kojeg nisu moblizirali, sam je odlučio doći i pomoći kolegama. ''Ovo je borba. Rat protiv koronavirusa, protiv pandemije. Još uvijek smatram da sam mlad i sposoban i mogu dati obol u ovoj borbi'', izjavio je Gazić.

Kazao je kako se volonteri boje doći u bolnicu, ali da su uvjeti za rad na razini. ''Boje se na neki način jer smatraju da su u bolnici teški uvjeti, ali postoji zaštnina oprema koja se koristi i gdje su uvjeti za rad na zadovoljavajućem nivou'', rekao je Gazić.

Dodao je kako ima dovoljno volontera, ali da je pomoć uvijek dobrodošla.  ''Ministarstvo zdravstva i Komora zajedno pokušavaju naći načine i modele kako dovesti medicinske sestre i u KB Dubravu i u druge gradove gdje je potreba za njima'', izjavio je Gazić.

Na upit je li velika potražnja za medicinskim sestrama rekao je da jest te da neko osoblje putuje i iz drugih gradova.  ''Apsoulutno! Inače, nedostaje 4500 medicinskih sestara u sustavu, pogotovo u ovo vrijeme pandemije gdje je izrazita potreba za sestrama. Sestre u Varaždina morate poslati iz nekih drugih gradova, 300 kilometara udaljenih. Iz Dalmacije, iz Slavonije, gdje kolegice odlaze pomoći medicinskim sestrama koje tamo rade'', rekao je Gazić.

Kazao je kako im je osiguran smještaj u hotelu gdje imaju plaćene obroke, tako da su im na neki način napravljeni najbolji uvjeti koji su mogući. No, da su uvjeti ipak teški, jer su odvojeni od svojih obitelji 20-ak dana. Prisjetio se svog prvog susreta s COVID pacijentima u bolnici. ''Prvi dojam je bio zastrašujuć, kao u SF filmovima gdje svi hodaju u odijelima, s maskama, vizirima, nikoga ne prepoznajete. Malo je bio čudan osjećaj i meni kao medicinskom profesionalcu taj prvi dan, međutim s vremenom se naviknete. Vidite da svi rade u istim uvjetima, ne prepoznajete kolege osim po imenu koji je napisan na uniformi'', kazao je.

Nadovezao se i na činjenicu kako je u bolnici sve više mladih ljudi. ''U posljednja dva tjedna je sve više mlađih pacijenata, ’75., ’80. godište, gdje bez nekih teških bolesti završe zbog koronavirusa u KB Dubrava. Iz mog iskustva znam mlade pacijente koji ne mogu napraviti tri, četiri koraka od svog kreveta, a da se ne zapušu i da se moraju vratit u krevet i na visoke doze kisika'', izjavio je predsjednik Komore.

Rekao je kako je pacijentima psihički izrazito teško. ''Na neki način su usamljeni, a medicinske sestre su tu da im omoguće što ugodniji boravak u bolnici. Prije par dana me jedna starija gospođa zamolila da joj nazovem unuku, da joj čestita rođendan s jednog mobitela kojeg je imala u svojoj torbici. Kad iz dana u dan gledate da ta bolesnica kopni, na neki način odlazi – uz sve medicinske i lijekove i pomoć, stisne Vam se grlo. Nije jednostavno. Medicinske sestre su isto tako ljudi od krvi i mesa i imaju svoje osjećaje i svaki dan se moraju nositi s tim'', zaključio je Mario Gazić.
 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene