Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BORBA PROTIV KORONE

Infektolog otkrio hoće li se djeca morati cijepiti protiv korone, a zamjenica ravnatelja HZJZ-a kad bi cjepivo moglo stići u Hrvatsku

Stigla je vijest o tome da bi prije Božića Pfizerovo cjepivo moglo biti odobreno u Europi. O samom cjepivu u Dnevniku Nove TV govorio je infektolog Goran Tešović.

Zeleno svjetlo za Pfizerovo cjepivo Europska unija mogla bi dočekati i prije Božića.

"Ako bi se zaista to dogodilo da bude 23. prosinca s registracijom, nakon tog datuma očito može početi brzo distribucija pa pretpostavljam da je realno očekivati prve tjedne siječnja kada bismo mogli imati cjepivo u RH", rekla je prim. dr. sc. Marija Bubaš, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Treba stići 125.000 doza

Gotovo 80 posto korisnika domova za starije reklo je da se želi cijepiti, a djelatnika oko 40 posto. Podaci se još prikupljaju i za djelatnike u zdravstvu. Posljednji podatak je da ih se želi cijepiti oko 50 poosto. Trebalo bi stići prvih 125.000 doza.

''Hoće li doći u jednom komadu 125.000 ili će doći pola, tome ćemo se prilagoditi. Zaista moramo biti spremni na to da budemo ekstremno prilagodljivi i da možemo brzo reagirati'', kazala je Bubaš. 

Hoće li se cijepiti djecu?

Više o cjepivu otkrio je infektolog Goran Tešović koji je objasnio što s cijepljenjem djece.

''Djeca se neće cijepiti, barem ne zasad. Razlog tome je što na dječjoj populaciji nisu provedene studije pa u ovom trenutku nije predviđeno cijepljenje za osobe mlađe od 16 godina'', rekao je. Objašnjava da to nije problematično jer mlađi od 16, čak i uz teže kronične komorbiditete, u pravilu razvijaju blagu ili asimptomatsku kliničku sliku.

''To nije dobra poruka''

Oni koji će se cijepiti primit će dvije doze. Tešović ističe da se imunitet stječe nakon druge doze. I on će, kaže, cijepiti jer kao liječnik pripada jednoj od najizloženijih skupina.

Komentirao je i činjenicu da se, prema dosadašnjim istraživanjima, polovica zdravstvenih djelatnika izjasnila kako se neće cijepiti. ''To nije dobra poruka, ali ja se nadam da će se, kada vide da je cjepivo učinkovito i neškodljivo, postotak onih koji su sada negativno odgovorili smanjiti'', rekao je. 

Novi soj virusa u Velikoj Britaniji

Tešović kaže da je trenutačno nemoguće reći može li novi soj koronavirus koji se pojavio u Velikoj Britaniji ugroziti učinkovitost cjepiva. Dodaje da je dobro to što je Britanija započela s cijepljenjem jer se tako može provesti ''prirodni eksperiment'' koji će pokazati hoće li oni koji su cijepili oboljeti od tog novog soja.

Kada je riječ o informativnom pristanku, koji će trebati potpisati prilikom cijepljenja, Tešović kaže da se ponekad traži potpisivanje takvog pristanka, ali dodaje da ne misli da je to dobro.

Pročitajte i ovo Medicinska sestra koja pregledava stanje pacijenata preko videonadzora ''To mi je dalo utjehu...'' Zbog nadljudskih napora da pomognu njezinu suprugu Riječanka poslala dirljivu poruku liječnicima: ''Osjećali smo da je otišao pravim ljudima''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preminula 33 korisnika doma Proslavila 105. rođendan i preboljela COVID: ''Malo sam se uplašila''

''Ako se radi o sigurnom cjepivu, a prema svemu što dosad znamo radi se o cjepivu koje je sigurno, koje je niskoreaktivno i ima blage nuspojave, ne vidim potrebe da se takvo što čini'', smatra infektolog.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene