Volvo automobili oduvijek su imali posebno bitan zadatak. Osnivači Gabrielsson i Larson postavili svojim inženjerima cilj koji je nadilazio sve ostale zadatke ovog proizvođača automobila – sigurnost vozača i putnika.

Galerija


Upotreba najboljeg švedskog čelika u gradnji strukture automobila nadopunjena je prvim dizajnom i praktičnom primjenom sigurnosnog pojasa s tri točke uporišta (1959.). Povišeno dječje sigurnosno sjedalo (1978.) i patent bočne zaštite pri sudaru (1991.), Volvov su dokaz kako nema kompromisa pri zaštiti putnika u automobilima.

Vezani članci Bura, ilustracija Vjetar otežava promet na Jadranu, iz HAK-a uputili važno upozorenje za sve koji kreću na put Miron Huljak Može li policija stati na kraj objesnim vozačima, koji se divljanjem hvale i na društvenim mrežama?: "To su ljudi koji prkose sustavu, ali..."

Još 1970. osnovana je posebna radna skupina unutar Volva koja proučava samo nezgode u prometu i daje rješenja koja smanjuju broj sudara i njihove posljedice. Samo u zadnjih 10 godina broj ozbiljnih ozljeda putnika u Volvo automobilima smanjio je za 50%.

Danas višegodišnje rezultate procedure nazvane Krug života vidimo u svim modernim Volvo automobilima. No kako dodatno zaštititi putnike u automobilu koji ima sve mehanizme zaštite?

Intellisafe – napredni je sustav različitih sigurnosnih funkcija kojima Volvo želi ostvariti svoju ambiciju – od godine 2020. više niti jedan putnik u Volvo automobilu neće teško ili smrtno stradati.

Što sve čini IntelliSafe sustav koji pazi na nas u svakom trenutku putovanja?

Kočenje u gradskim uvjetima vožnje krije brojna iznenađenja. Zato će Volvo City Safety funkcija upozoriti i po potrebi pomoći vam pri kočenju. Senzori precizno i brzo javljaju kočnicama udaljenost i snagu pritiska na pedalu kočnice. Ako niste pravovremeno i dovoljno jako pritisnuli kočnicu Volvo će to učiniti za vas.

Baš kao i u životu, ostati na pravom putu često zna predstavljati izazov. Kako bi smanjili broj nezgoda izazvanim skretanjem s ruba ceste u Volvu su prvi razvili i ugradili poseban sustav koji prepoznaje ovakve situacije i pomaže vozaču vratiti automobil na pravu putovanju. Sustav je iznimno učinkovit i pri velikim brzinama na lokalnim brzim cestama.

Volvo Intellisafe – Najsigurnije putovanje automobilom
Volvo Intellisafe – Najsigurnije putovanje automobilom

U autoškoli su nas učili kako ruke trebaju biti na volanu, oči uperene na cestu i tok misli usmjeren na vožnju no sami imate dokaze kako nisu svi sudionici u prometu bili na tom satu. Sigurnosna tehnologija u Volvo automobilima je dodatni par očiju koji primjećuje pješake, bicikliste te velike životinje koji se iznenada pojavljuju na našem putu. Sustav, čak i u mraku, javlja vozaču te po potrebi i koči kako bi izbjegao nalet na nezaštićene sudionike.

Samo u Švedskoj 47.000 prometnih nezgoda godišnje izazvano je naletom na životinje

Duga putovanja mogu biti zabavna kad ste u dobrom društvu no neke udaljenosti stvaraju neizbježni umor.

Današnji Volvo automobili još uvijek ne mogu potpuno zamijeniti vozača ali mogu mu putovanje učiniti opuštajućim i sigurnijim. Kada je Pilot Assist funkcija uključena i povezana s prilagodljivim tempomatom (Adaptive Cruise Control) Volvo je djelomično autonomno vozilo koje može samostalno ubrzavati, kočiti, održavati smjer i brzinu kretanja ovisno o stanju u okolnom prometu. Pažnja vozača te ruke na upravljaču su dalje potrebni no sada u puno opuštenijem okruženju.

Sustav kamera i radara ugrađen u današnji Volvo prati u svakom trenutku sva događanja oko automobila. Vozila u “mrtvom kutu”, neugodni izlasci iz parkirnog mjesta čak i naleti drugih vozila na stražnji dio Volva mogu se u potpunosti izbjeći koristeći IntelliSafe Surround funkcije ugrađene u nove Volvo modele automobila.

Volvo Intellisafe – Najsigurnije putovanje automobilom
Volvo Intellisafe – Najsigurnije putovanje automobilom

Volvo svake godine nadopunjuje IntelliSafe sigurnosni sustav. Nova generacija internetom povezanih sigurnosnih opcija već je ispitana i spremna za korištenje od sljedeće godine. Svaki Volvo i njegov vlasnik moći će aktivno sudjelovati u povećanju sigurnosti prometa jer će senzori upozoravati, na primjerice sklisku cestu ili prometnu nezgodu, te osvijestiti ostale Volvo vozače o situaciji na putu.