Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Praktičnije, svestranije...

VIDEO: Kako je nastala B klasa?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mercedes je rijetko zalazio u segment kompaktnih automobila, sve do pojave B-klase.

S njom nije želio napraviti tipičan kompakt, kakvih je tržište prepuno. Nijemci su se radije odlučili ponuditi nešto novo: praktičnije, svestranije i udobnije od konkurencije. Tako je nastala B-klasa.

Atrkativan model smješta se između A i C-klase, kako i samo ime sugerira. Dizajnerski vrlo slična svojim rođacima, prije svega A-klasi, želi se nametnuti ostalim europskim kompaktima kao najbolji izbor u klasi.

Ovaj automobil objedinjuje nekoliko glavnih vozačevih želja, kao npr. potreba za obiljem prostora, visok stupanj udobnosti, praktičnost, privlačan dizajn i doza uživanja u vožnji. Iz A-klase preuzeta je takozvana sendvič konstrukcija unutrašnjosti koja omogućuje veliku prostranost. Naime, dio mjenjača i pogonskog agregata nalazi se ispod nogu putnika. S međuosovinskim razmakom za tek 8 centimetara manjim od E-klase, B-klasa nudi mjesta u unutrašnjosti više nego u broj većim limuzinama.

Mnoštvo inovacija postalo je već tradicija kad su u pitanju Mercedesovi modeli. Tako niti B-klasa nije izuzetak. Modificirani ESP ima novu opciju nazvanu steer control, što znači da surađuje s električnim servo upravljačem i time pomaže vozaču da umiri i stabilizira vozilo u kritičnim situacijama.

Pametan sustav za parkiranje

Ponuda motora je tradicionalno bogata. Paletu čini šest četverocilindričnih motora pokretanih benzinskim i dizelskim gorivom. Najslabiji motor razvija 95 konjskih snaga, dok je perjanica ponude 200 turbo sa 193 konja.

Najjači dizelski agregat razvija 140 konjskih snaga, a obzirom na sklonost naših vozača dizelskim motorom, ovaj se čini kao idealan izbor za B-klasu. Prosječna potrošnja mu je tek 5,6 litara uz vrhunske performanse. Svakako valja spomenuti i verziju tvornički prilagođenu za korištenje zemnog plina, u B-klasi 170 NGT. Prednosti plinske instalacije su danas više nego očite.

A za one kojima je parkiranje problem, mercedes nudi i pametan sustav koji će samostalno parkirati B-klasu. Sve se obavlja vrlo jednostavno i cijela je operacija gotova brže nego što to može učiniti većina vozača. B-klasa se nudi u posebnoj ponudi, u verzijama Chrom i Sport Edition, po cijeni već od 22.600 eura plus PDV. Riječ je o modelu B 180 CDI uz kojeg ide i pet godina besplatnog održavanja te posebna dodatna oprema.

Chrom paket se ističe elegancijom dok je Sport paket namijenjen onima koji žele više osobnosti ali i bolje vozne osobine koje pruža sportsko podvozje. Ponuda navedenih akcijskih modela traje do isteka zaliha.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene