Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pregled kabrioleta u 2012. godini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo vam kratak pregled kabrioleta u 2012. godini koje smo objavljivali na našem portalu.

Završava godina pa smo se poželili podsjetiti koje smo sve nove kabriolete vidjeli ove godine. Bilo je tu svega, od malog Citroena DS3 i nove 'Bube pa sve do brutalnog Bugatti Veyrona ili BMW-a i8.

Pročitajte i ovo Darijo Brzoja - Vremenski pregled godine - 4 Turbulentno vrijeme Priroda ne prašta, godinu obilježili i vremenski ekstremi: Nakon potresa snijeg, kiše, smog i poplave Pregled tjedna Ivane Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Pregled godine Ivane Petrović Proslavili smo Božić, ide Nova godina: Kad stavimo u omjer dobro i loše, uvijek prevagne dobrota

Objavili smo 12 vrlo zanimljivih modela a sada vam donosimo kratak pregled istih i njihove fotogalerije.

 

CITROEN DS3 Cabrio (galerija fotografija)
Krenimo s manjim i jeftinijim modelom. Za početak spomenuti ćemo mali Citroen DS3 koji je pravo osvježenje u ponudi manjih kabrioleta a svojim budućim vlasnicima nuditi će mogućnost električkog pomicanja mekog krova čak i pri većim brzinama. U blagodatima otvorenog krova moći će uživati do 5 odraslih osoba. Uz sve to, DS3 Cabrio ima najveći prtljažnik u klasi.

Budući vlasnici DS3 Cabrio modela moći će birati između sedam boja karoserija dok će meki krov na razvlačenje biti dostupan u tri varijante, crnoj, Infinite plavoj i s uzorkom izvedenim sa slovima DS (DS Monogramme).

VW GOLF GTi Cabrio (galerija fotografija)
VW nas je počastio s dva modela.....Golfom GTi i novom 'Bubom' u kabriolet izdanju. Novi Golf kabriolet kombinacija je performansi i praktičnosti GTI hatchbacka u kabriolet karoserijskoj inačici za dodatan užitak u vožnji.

Pod poklopcem motora skriva se isti 2.0-litreni četverocilindrični turbo motor koji se nalazi i u GTI hatchbacku a spomenuti agregat dolazi standardno uparen sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem dok se kupci opcionalno mogu odlučiti i za 6-stupanjski DSG automatski mjenjač. Kompresijom potpomognut 2-litraš dostavlja ukupno 210 KS a za ubrzanje do stotke potrebno mu je 7.3 sekunde.

Beetle Cabriolet (galerija fotografija)
Novi Beetle Cabriolet nastavlja vrlo jedinstvenu automobilističku priču sve od prvog Beetle kabrioleta (type 15) koji je predstavljen 1949. godine. Svojim prostranim i udobnim interijerom punokrvni je četverosjed a u skladu s time prtljažni prostor mjeri zapremninu od 225 litara.

Stražnja klupa može se sklopiti što omogućava još više prostora za prevoženje većih predmeta čak i kad je meki krov podignut. Još jedan element koji doprinosi šarmu koji se tipično veže uz kabrio 'Bubu' pa će se tako odnositi i na novi Beetle Cabriolet jest tradicionalan meki krov.

BMW Zagato Roadster (galerija fotografija)
Na ovogodišnjem Pebble Beach Concours d'Elegance-u predstavljen je BMW Zagato Roadster. Nedugo nakon što je BMW Zagato Coupe ugledao svijetlo dana BMW i talijanski proizvođač karoserija Zagato odlučili su se na ponovnu suradnju.

Ohrabreni pozitivnim reakcijama na Coupe, Adrian van Hooydonk, viši potpredsjednik BMW Group Design-a, i Andrea Zagato složili su se da je vrijeme da njihova suradnja ode korak dalje. Na rasporedu je ovoga puta bio Roadster model. Sa spuštenim krovom, tek dva sjedala i fantastičnim performansama, roadster omogućava vozaču da iskusi uzbuđenje i užitak u vožnji svim svojim osjetilima.

BMW M6 (galerija fotografija)
Početkom godine BMW je izbacio M6 model kao Coupe i kabriolet varijantu. Poput svog većeg brata s četvero vrata, modela M5, novi M6 model je visoko-performansni sportski automobili čiji je iznimno dinamičan vozni potencijal dostojan upotrebe na trkaćim stazama.

S ciljem postizanja ovakvih visokih performansi, Bavarci su pod poklopac BMW M6 kabriolet inačice smjestili najjači motor ikada ugrađen u jedan serijski model iz BMW M GmbH-a, a isti dolazi uparen sa 7-stupanjskim M-DCT mjenjačem. 4.4-litreni motor tako dostavlja ukupno 560 KS dok je maksimalan okretni moment 680 Nm. Trenutačno dostavljanje snage omogućava novom M6 kabrioletu da do stotke ubrza za 4.3 sekunde.

BMW i8 Spyder (galerija fotografija)
Još je jedan BMW predstavljen ove godine ali u Spyder izdanju. To je naravno BMW i8 hibridni koncept koji je kombinacija inteligentno osmišljenog ultra-lakog dizajna i najinovativnije pogonske tehnologije eDrive, a forma dvosjeda s otvorenim krovom garantira još intenzivnije vozačko iskustvo. Ovo je primjer da izuzetan performansni potencijal može ići bokom uz bok s ekstremno niskom potrošnjom goriva i emisijama štetnih plinova.

Prednju osovinu pokreće elektromotor snage 131 KS koji radi u paru s trocilindričnim turbodizelskim motorom snage 223 KS koja se prenosi na stražnje kotače. Obje pogonske jedinice dolaze iz BMW Grupe a zajedničkim radom donose ukupnu izlaznu snagu od 354 KS i maksimalan okretni moment od 550 Nm. To je dovoljno da BMW i8 Concept Spyder od 0 – 100 km/h ubrza za točno pet sekundi.

Audi RS5 (galerija fotografija)
Audi nam je za kraj ljeta pripremio pravu poslasticu u obliku kabrioleta sa 450 KS, S-tronic mjenjačem i pogonom na sve kotače – Audi RS5 kabriolet. Otvaranjem krovišta upravlja se preko gumba za što je potrebno 15 sekundi dok zatvaranje traje 17 sekundi, a isto je moguće pri brzini do 50 km/h.

RS 5 kabriolet pokreće FSI V8 atmosferski motor s izravnim ubrizgavanjem. Iz zapremnine 4.163 cc motor dostavlja 450 KS te 430 Nm. Ovaj 4.2-litreni FSI motor s crveno obojanim pokrovom glava cilindara proizvodi se u mađarskom proizvodnom pogonu te dostavlja točno 108.1 KS po litri zapremnine. Audi RS 5 kabriolet lansira se od nule do 100 km/h za 4.9 sekundi te postiže maksimalnu brzinu od 250 km/h.

Mercedes-Benz SL63 AMG (galerija fotografija)
Ove godine Mercedes-Benz predstavio je novi SL63 AMG. Novi Mercedes-Benz SL63 AMG dolazi s još boljim performansama, manjom ukupnom masom i nižom potrošnjom goriva. Razlog za impresivne karakteristike novog roadstera leži u ultra-lakoj konstrukciji, doradama na pogonskom sklopu i podvozju.

Pod poklopcem se krije AMG-ov 5.5-litreni V8 bi-turbo motor koji serijski dostavlja 537 KS i 800 Nm okretnog momenta. Za one koji se odluče na AMG-ov performansni paket te se brojke dižu na 564 KS i čak 900 Nm okretnog momenta. Za ubrzanje od 0-100 km/h novom SL63 AMG-u potrebno je 4.3 sekunde tj. 4.2 sekunde u jačoj inačici, dok do 200 km/h roadster ubrzava za 12.6 sekundi.

Aston Martin V12 Vantage Roadster (galerija fotografija)
Za kraj smo ostavili visoko-performansne automobile sa kojima možete uživati pod otvorenim nebom. Prvi od tih modela je fenomenalni Aston Martin V12 Vantage Roadster. Novi sportski automobil iz Aston Martina biti će dostupan u sklopu limitirane serije a ovaj najpotentniji primjerak Vantage modelske linije već na prvi pogled odaje da se radi o pravoj divljoj zvijeri koja snagu crpi iz atmosferskog 6.0-litrenog V12 motora.

Kao i kod coupe inačice, spomenuti V12 6-litraš uparen je sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem te dostavlja 517 KS te vrlo dojmljivih 570 Nm okretnog momenta. Potrebno je tek 4.5 sekundi za postizanje brzine od 100 km/h a ovaj najpotentniji roadster u ponudi Aston Martina postiže maksimalnu konačnu brzinu od 305 km/h.

McLaren MP4-12C Spider (galerija fotografija)
Nakon mjeseci i mjeseci iščekivanja McLaren je napokon službeno predstavio svoj MP4-12C Spider. S 616 KS na raspolaganju iz lakog ali vrlo potentnog V8 twin-turbo motora, te jedinstvenim RHT sustavom sklapanja krova kojime se može upravljati i u pokretu pri brzinama do 30 km/h, te karbonskom 'MonoCell' šasijom identičnom onoj na coupe verziji, novi MP4-12C Spider iskonski je luksuzni sportski kabriolet koji budućim vlasnicima nudi jedinstvenu kombinaciju spektakularnih performansi i izuzetno visoke praktičnosti upotrebe.

Bugatti Veyron Roadster (galerija fotografija)
Najbrži kabriolet definitivno je veličanstveni Bugatti Veyron Vitesse Roadster, najbrži roadster ikada s 1.200 KS, koji je premijerno prikazan na ženevskom auto salonu.

Za to je zaslužan W16 motor zapremnine 7.9 litara uparen sa čak četiri turbo punjača koji dostavlja enormnih 1.200 KS pri 6.400 o/min. Na račun ovakvih brojki, Vitesse do stotke ubrzava za nevjerojatnih 2.6 sekundi a brzinomjer se zaustavlja na 410 km/h.

Shelby GT500CR (galerija fotografija)
Kao zadnji model u pregledu kabrioleta ostavili smo najljepši model - Shelby GT500CR kabriolet. Nakon Shelby Fastbacka iz 1967. godine ekipa iz Classic Recreationsa dohvatila se je Shelby GT500CR kabrioleta.

GT500 CR kabriolet nuditi će se u dvije performansne verzije. GT500 CR 545 model svojih 545 KS crpi iz 7.0-litrenog motora izrađenog u radionici Classic Recreations-a. GT500CR 900S model ima sve ono što i 545 model uz naravno veću snagu od konačnih 780 KS iz F1-R Intercooled ProCharger motora sa superpunjačem.

 


Možemo reći da su kabrioleti sve zanimljiviji, brži i tehnološki napredniji.......ali i puno skuplji. Najbolji odabir za nas je Shelby GT500CR koji predstavlja možda i najbolje što se traži od kabrioleta, kad gledamo na potrošen novac. Uživajte u galerijama fotografija a oni koji su imali sreće naći se za upravljačem ijednog od gore spomenutih ljepotana, neka podijele svoja iskustva iz prve ruke s nama!
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene