Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Aston Martin službeno predstavio V12 Vantage Roadster

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aston Martin upravo je skinuo oznaku tajnosti sa svog novog i nadasve ekstremnog sportskog automobila. Ovo je V12 Vantage Roadster.

Novi sportski automobil iz Aston Martina biti će dostupan u sklopu limitirane serije na odabranim tržištima a ovaj najpotentniji primjerak Vantage modelske linije u kabriolet karoserijskoj formi već na prvi pogled odaje da se radi o pravoj divljoj zvijeri koja snagu crpi iz atmosferskog 6.0-litrenog V12 motora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Održana 4. velika utrka ubrzanja – tko je ovaj put najbrži? Slika nije dostupna Volvo Sport P1900 Što kažete na ovaj prekrasan kabriolet iz 1956. godine?

Kao i kod coupe inačice, spomenuti V12 6-litraš uparen je sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem te dostavlja 517 KS pri 6.500 o/min te vrlo dojmljivih 570 Nm okretnog momenta kada kazaljka okretaja dosegne 5.750 o/min. Sve to inteligentno je zapakirano u kompaktnu formu Vantage Roadstera koji svojom prirodnom agilnošću i sportskim voznim karakteristikama u potpunosti iskorištava sav potencijal ove zlokobne pogonske jedinice.

Atmosferski V12 motor pruža puno snage i ogromnog okretnog momenta ali istovremeno i fleksibilno i uglađeno vozno iskustvo prožeto doslovce oduševljavajućim performansama. Potrebno je tek 4.5 sekundi za postizanje brzine od 100 km/h a ovaj najpotentniji roadster u ponudi Aston Martina postiže maksimalnu konačnu brzinu od 305 km/h. Masa automobila iznosi 1.760 kg.

I dok Vantage u roadster formi dijeli mnoge tehničke karakteristike s V12 Vantage Coupe modelom, neki elementi redizajnirani su kako bi što bolje odgovarali dimenzijama roadstera i postigli što bolju dinamiku.

V12 Vantage Roadster tako ima redizajniran poklopac prtljažnika i donji prednji usisnik zraka s ciljem održavanja razine dinamičnih performansi kakve očekujemo i kakve nalazimo i kod V12 Vantage Coupea. Šasija je prošla neke jedinstvene preinake. Sve te preinake u kombinaciji s Pirelli P Zero Corsa performansnim gumama garantiraju dramatične performanse i fenomenalno držanje i upravljivost.

Vantage Roadster dizajniran je da bude i lijep a ne samo snažan, te se tako ponosi nizom upečatljivih stilskih dodataka koji naglašavaju njegov iskonski sportski karakter. Primijenjeno je obilje karbonskih vlakana koje je primjetno na prednjem spliteru i stražnjem difuzoru, škrgama za prozračivanje V12 motora, kućištima retrovizora i umetcima u svjetlosnim sklopovima a alu-naplatci u potpuno novom dizajnu zaokružuju dojam i dodatno ističu da se radi o doista ekskluzivnom Aston Martin sportskom automobilu.

Na stražnjem kraju V12 Vantage Roadstera poklopac prtljažnika blago je redizajniran s ciljem sprečavanja podizanja automobila te povećavanja stabilnosti pri većim brzinama. Difuzor V12-ice udomljava dvije velike ispušne cijevi. Kao i u slučaju prednjeg splitera, stražnji difuzor ručno je izrađen od karbona.

U unutrašnjosti se nalazi niz specifičnih stilskih detalja kojima se ovaj model razlikuje od svoje poznate braće iz istoimene modelske linije s V6 i V12 motorima. Suptilni dodaci poput staklenih prekidača na donjem dijelu središnjeg grebena dodatno ističu luksuzan ambijent putničkog prostora V12 Vantage Roadstera.

Za one koji žele maksimalno personalizirati svoj V12 Vantage Roadster, u ponudi je paket detalja za interijer s komandnom pločom od karbona koji krasi i područje oko ručice mjenjača.

Element jedinstven za V12 Vantage Coupe i Roadster jest i ''Sport'' način rada koji omogućava vozaču da odabere između dva načina rada motora. U Normal načinu rada koji je ujedno i tvornička postavka, odaziv gasa je opušteniji i mekaniji te je i zvuk motora blaži i uglađeniji što je poželjno u svakodnevnoj vožnji u nešto gušćem prometu.

U Sport načinu rada, međutim, sve naglo postaje divlje i razuzdano. Za dinamičnije vozne situacije kada se traži oštriji odaziv komandi, odabirom ovog načina rada mijenjaju se podešenja pogonskog sklopa na način da se osigurava bolji odaziv gasa a motor dostavlja više okretnog momenta za rane faze dodavanja gasa prilikom početnih ubrzanja. Ventili ispušnog sustava također su duže otvoreni što stvara posebnu sportsku zvučnu kulisu.

Dr. Ulrich Bez, izvršni direktor Aston Martina, rekao je: ''V12 Vantage modeli prije svega su automobili za vožnju i za vozača koji pozivaju vozača da bude u potpunosti uključen u iskustvo te ga shodno tomu i nagrađuju. Dodatkom ovog izuzetnog novog Roadstera u našu modelsku ponudu razveseliti ćemo mnoge buduće kupce koji će za volanom ovog automobila doživjeti nenadmašno vozno iskustvo koje stimulira sva ljudska osjetila svojim nevjerojatnim performansama.''

Dr. Bez je također rekao: ''Mislim da niti jedan drugi automobil u ovoj klasi ne nudi kombinaciju prestiža V12 Vantage Roadstera, 6-stupanjskog ručnog mjenjača i jedinstvenog zadovoljstva vožnje visoko-performansnog kabrioleta.''

Novi Aston Martin V12 Vantage Roadster prodavati će se po cijeni od 150.000 britanskih funti (190.100 EUR) za domaće britansko tržište.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene