Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenija, Austrija i Švicarska

Česte kontrole i visoke kazne za vožnju bez vinjete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Očekuje se kako će i ove sezone Hrvati na skijanju potrošiti više od 700 milijuna kuna. Naravno, većina, ili bolje reći, sav taj novac završit će u inozemnim skijalištima, ali će se adekvatno rasporediti i za troškove goriva i neizbježnih cestarina.

Tko, dakle, putuje preko granice, u većini slučajeva treba i vinjete. Putevi Hrvate uglavnom vode preko Slovenije u Austriju, Italiju, Francusku, Švicarsku ili Njemačku.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

Šest zemalja, od čega je vinjeta obavezna u Sloveniji, Austriji i Švicarskoj dok se u Italiji i Francuskoj cestarina plaća klasičnim putem, na naplatnim kućicama. Ostaje Njemačka gdje je cestarina potpuno besplatna.

'Važno je spomenuti da u Austriji važeću vinjetu treba imati od samog graničnog prijelaza, ako se namjeravaju koristiti brze ceste i autoputovi. Vinjeta se ni u kojem slučaju ne smije lijepiti na zatamnjenom području vjetrobrana jer kod kontrole nije dovoljno vidljiva.

Važno je znati da vinjeta nije prenosiva. To znači da je vezana uz jedan automobil te se mora pomoću svoje ljepljive folije zalijepiti na vjetrobran. Kada se vinjeta odstrani, automatski se uništava te više nije valjana', pojasnila je Ingrid Partl, glasnogovornica ASFINAG-a.

Česte kontrole

Kontrole su u Austriji, ali i Sloveniji te Švicarskoj, prilično česte. Pa čak i kada je riječ o svega nekoliko stotina metara autoceste. Bez važeće vinjete, kazne mogu biti veoma visoke. 'Ukoliko vas kontrola uhvati bez valjane vinjete, morat ćete na licu mjesta platiti kaznu od 120 eura. To je potrebno odmah platiti, gotovinom, kreditnim ili debitnim karticama. Ukoliko vozač ne želi ili ne može odmah platiti, slučaj odlazi na sud koji onda određuje kaznu u rasponu od 300 do 3.000 eura', dodala je Partl.

I u Švicarskoj vrijede slična pravila, iako je tamo moguće kupiti isključivo godišnju vinjetu. No, njena je valjanost produžena na 14 mjeseci, tako da vrijedi zaključno sa 31. siječnja slijedeće godine, što je i period unutar kojeg većina skijaša provede skijaški odmor. 'Godišnja vinjeta košta 40 švicarskih franaka, a onaj tko je nema plaća kaznu od minimalno 100 švicarskih franaka', rekao je Markus Schaepe, ADAC-ov pravnik.

Kazni se pribraja i cijena vinjete. A evo i nekih savjeta vezano uz ograničenje brzine. 'U Švicarskoj se treba striktno držati ograničenja brzine. Posebno na autoputevima. Dakle, nikada ne voziti brže od 120 km/h jer već svaki dodatni jedan km/h košta. Minimalno 20 franaka za 1 km/h. Tu su i ostale švicarske posebnosti na koje treba pripaziti. Primjerice, ovdje su mjesta na kojima nije dozvoljeno parkiranje označena žutom bojom, dok plava boja znači dozvoljeno parkiranje ali uz plaćanje. U suprotnom, prijeti vam kazna od najmanje 25 franaka', dodao je Schaepe.

Visoke kazne u Sloveniji

Naši susjedi Slovenci će vam za pogrešno parkiranje naplatiti dvostruko više, za uporabu mobitela tijekom vožnje nemalih 120 eura, a ako vas strogi kontrolori na autocesti ili brzoj cesti uhvate bez važeće vinjete, u slovenski državni proračun morat ćete, na licu mjesta, uplatiti između 300 i 800 eura. Ukoliko niste spremni odmah platiti, slijedi oduzimanje putovnice i dokumenata vozila, sve dok ne platite.

>> Slovenija kaznila 53.000 neplatiša vinjeta

Stoga, pomno planirajte svoje putovanje preko granice i, naravno, budite disciplinirani. Tako ćete se sa skijališta vratiti samo s ugodnim sjećanjima.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom u jutarnjem terminu programa Nove TV.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene