Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Najgora debata u 20 godina''

Velika analiza dobrih i loših strana burne debate u SAD-u: ''Da, Trump je dominirao, ali samo zato što ih je maltretirao. Bilo je negledljivo''

Prva debata Donalda Trumpa i Joea Bidena podigla je puno prašine. Cijelu je debatu analizirao urednik CNN-a rekavši da je sučeljavanje bilo grozno.

Upadanje u riječ, vrijeđanja i međusobno nadglasavanje obilježili su prvu od tri debate Donalda Trumpa i Joe Bidena. ''Jednom riječju, bilo je grozno'', napisao je u svojoj analizi debate CNN-ov urednik Chris Cillizza. On je istaknuo dobre i loše strane debate.

Pročitajte i ovo Donald Trump Ne osjeća se krivim Novi poraz Donalda Trumpa: Odbijen zahtjev za poništenjem svjedočenja u suđenju zbog mita bivšoj pornoglumici Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

Točnije, istaknuo je loše jer dobrih strana, smatra, nije bilo. ''Ovo je apsolutno užasna debata iz koje javnost nije naučila ništa o dvojici kandidata i tome što bi učinili u četiri godine mandata. Bez razmišljanja, bila je to najgora debata koju sam pratio u 20 godina novinarske karijere'', piše Cillizza.

Mane debate

Kada se gleda Trumpov nastup na debati, Cillizza kaže da nije primijetio ništa čime bi ova debata mogla pomoći Trumpu da pobijedi suparnika. 

''Predsjedniku ove debate trebaju kako bi promijenio dinamiku utrke. Ako to ne uspije, vjerojatno će izgubiti od Joea Bidena, i to uvjerljivo. Da, Trump je dominirao debatom, ali samo zbog toga što je maltretirao i prekidao Bidena i moderatora Chrisa Wallacea na svakom koraku.

To će svakako razveseliti njegove pristaše, ali mislite li zaista da oni trebaju ovakvu predstavu kako bi glasali za njega? Prekidi su raspravu učinili doslovce negledljivom'', piše CNN-ov urednik.

Istaknuo je da je Trump iznio nekoliko neobičnih tvrdnji, među kojima se najviše istaknula ona da je ''vratio nogomet".

''Namjerno je pogrešno razumio Bidenovo spominjanje vojne službe svoga sina Beaua kako bi mogao krenuti u napad na Bidenova drugog sina Huntera, a odbio je i izravnu priliku osuditi Proud Boyse i druge bjelačke supremacijske skupine. Sve to je bilo tužno'', smatra.

Biden počeo polako, ali...

Cilliza je za Joea Bidena istaknuo da je počeo polako, a mislio je da će potpredsjednik biti bolji u nastavku debate, posebice kad je spomenuo da su Trumpove loše odluke tijekom pandemije rezultirale smrću više tisuća Amerikanaca.

''Ali prečesto je dopuštao da ga Trump povuče na dno. Iako se demokratska baza nesumnjivo radovala kad je Trumpu rekao da ušuti i nazvao ga klaunom, teško je zaključiti da je to u skladu s Bidenovom temeljnom porukom ponovne uspostave pristojnosti i liderstva u Bijeloj kući.

Debata vjerojatno neće promijeniti mnogo u smislu ukupne dinamike izborne utrke, što je dobro za Bidena zato što je u vodstvu. Ali Biden je prečesto išao na ruku Trumpu prozivanjima i neobičnim tvrdnjama. Zaboravio je prvu metaforu rasprave s kandidatom poput Donalda Trumpa – ne spuštaj se u blato sa svinjom jer ćete oboje biti prljavi, a svinja to voli'', smatra Chris Cilliza.

''Takvu debatu nitko ne bi mogao voditi''

Urednik CNN-a osvrnuo se i na Chrisa Wallacea, voditelja i moderatora debate koji se mučio ne bi li uspio držati reda tijekom sučeljavanja. Cillizza kaže da "nitko živ na ovom planetu ne bi mogao učinkovito voditi ovu debatu''.

''Trump je neprestano govorio. On uopće ne poštuje pravila. Ili ljude. Ili uljudnost. Ne odgovara na pitanja. Zato Wallace nije uspio od Trumpa (a ni od Bidena) izvući gotovo ništa konkretno o njihovim politikama što nismo znali i prije debate. Uz jednu iznimku.

Wallace je stalno pritiskao Trumpa o tome je li 2016. i 2017. godine platio 750 dolara federalnog poreza na nekretnine, kao što je pisao The New York Times, što je predsjednika nagnalo da na kraju izjavi kako je platio milijune dolara federalnog poreza na dohodak'', piše Cillizza u svojoj analizi.

Dodaje da je Wallace izgubio kontrolu nad debatom već na samom početku, što rezultiralo ''unakrsnim vikanjem koje nikome ne koristi''.

Debata bez pravila

Cillizza je komentirao i pravila debate tijekom koje je svaki kandidat trebao imati dvije minute za neometano odgovaranje na postavljeno pitanje.

''To se nije dogodilo. Niti jednom. Umjesto toga Trump je uskakao gotovo svaki put kada je Biden počeo govoriti. Wallace ga podsjeti da je njegova kampanja pristala na pravila, a Trump je pričao i preko njega. Debata bez pravila nije debata. Bolje rečeno, debata u kojoj se kandidat ne drži pravila nije debata'', zaključuje Chris Cillizza.

Predvidio je i kakve će biti preostale dvije debate uoči izbora. Pita se misli li itko da je nakon ove prve uopće potrebno imati još dvije debate.

Voditelj NBC-ja Lester Holt raspravu je opisao "najnižom točkom političkih rasprava".

"Ja sam profesorica. U milijun godina ne bi prepustila da se učionica pretvori u ovo", napisala je na Twitteru Heather Cox Richardson, profesorica povijesti na Sveučilištu u Bostonu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene