Republikanski predsjednik Donald Trump i demokratski protukandidat Joe Biden žestoko su se sukobili oko Trumpova upravljanja koronakrizom te ekonomije i poreza u prvoj debati obilježenoj neprekidnim Trumpovim upadicama.

Galerija


U vrlo kaotičnoj predsjedničkoj debati Joe Biden napao je Donalda Trumpa zbog načina na koji je vodio krizu uzrokovanu koronavirusom. Smatra da je predsjednik paničario i nije uspio zaštititi Amerikance, no Trump je branio svoj način.

Vezani članci Donald Trump Trump mijenja strategiju u namjeri da zadrži vlast: "Šalje užasnu poruku o tome tko smo mi kao zemlja" Donald Trump Trump ne odustaje: Njegovi odvjetnici od suda traže da ga proglasi pobjednikom u Pennsylvaniji

"Napravili smo odličan posao. Ti nikad ne bi obavio tako dobar posao, to ti nije u krvi", rekao je Trump.

Biden je optužio Trumpa da otvara ekonomiju po cijenu žrtava koronavirusa, a Trump Bidena da želi zatvoriti zemlju po cijenu ekonomije.

Nisu se složili ni oko cjepiva. Trump je rekao da će proći tjedni dok cjepivo bude gotovo, a Biden smatra da neće biti spremno do polovice sljedeće godine.

Neprekidne Trumpove upadice

Neke misli dvojice kandidata slabo su se mogle razaznati jer su i jedan i drugi upadali u replike, ali Trump je u tome daleko nadmašio Bidena. Dva su kandidata često istovremeno govorila dok je moderator tražio red.

Chris Wallace, voditelj debate, morao je nekoliko puta upozoravati, pogotovo predsjednika. "Iskreno, vi više upadate. Molim vas, pustite potpredsjednika da govori", zatražio je od Trumpa.

Iznerviran Trumpovim konstantnim upadanjem u riječ, Biden ga je u jednom trenutku upitao: "Hoćeš li više začepiti, čovječe?"

''Najgori predsjednik Amerike''

Zapaljivi Trump i umjereniji Biden debatirali su o širokoj lepezi urgentnih političkih pitanja, uključujući pandemiju koronavirusa u kojoj je u SAD-u umrlo 200.000 ljudi, prosvjede protiv rasne nepravde, kao i borbu za Vrhovni sud, ali nisu se libili ni teških optužbi.

"Ti si najgori predsjednik kojeg je Amerika ikad imala", rekao je Biden Trumpu te dodao da bi bilo dobro da prestane igrati golf i primi se posla.

"Učinio sam više u 47 mjeseci nego ti u 47 godina", odgovorio mu je Trump.

Sve po epidemiološkim pravilima

Republikanski predsjednik i njegov demokratski protukandidat nisu se rukovali pri ulasku na svoju prvu debatu koju su održali na distanci utvrđenoj po epidemiološkim protokolima.

Dvojica kandidata ušla su istovremeno na pozornicu i nasmiješila se moderatoru Chrisu Wallaceu s Fox Newsa, koji im je objasnio nema rukovanja. Rekao je i da kandidati nisu unaprijed dobili pitanja, a teme je izabrao upravo on.

Predviđena još dva sučeljavanja

Devedesetominutna debata, prva od tri predviđene, s ograničenim brojem gledatelja i fizičkom distancom održana je na Sveučilištu u Clevelandu.

Organizatori su rekli da je oko 80 ljudi u publici, među kojima su članovi obitelji, osoblje kampanja, zdravstveni i sigurnosni dužnosnici te novinari.

U ispitivanjima javnog mišljenja Biden (77) ima konzistentnu prednost pred Trumpom (74) uoči izbora koji se trebaju održati 3. studenoga.

Imenovanje u Vrhovni sud

Prvih petnaestak minuta debate koja je počela u 3 sata po srednjoeuropskom vremenu bilo je posvećeno imenovanju u Vrhovni sud.

Trump je u subotu nominirao sutkinju Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda, na poziciju koju je do smrti obnašala Ruth Bader Ginsburg.

Trump i Biden
Sučeljavanja Trumpa i Bidena - 2 Foto: Afp

Kandidati za Vrhovni sud moraju biti potvrđeni većinom u Senatu, koji trenutačno kontroliraju republikanci.

"Dobili smo izbore. Izbori imaju posljedice", rekao je Trump te dodao da Senat ima republikansku većinu.

Trump je ponovno nahvalio novu moguću sutkinju, dok se Biden založio za to da Senat o njezinu imenovanju glasa nakon izbora.

''Ne zna o čemu priča''

Demokrati nastoje odgoditi odluku te smatraju da bi pobjednik na predsjedničkim izborima u studenom trebao odlučiti o doživotnom imenovanju među devet članova Vrhovnog suda.

Biden nije odgovorio na pitanje bi li podupro da se u Vrhovnom sudu poveća broj sudaca ako bi pobijedio na izborima.

Debata se s imenovanja u Vrhovni sud prelila na pitanje zdravstvenog osiguranja.

Nakon što je Trump pojasnio zdravstveni prijedlog, Biden je rekao: "On nema plan za zdravstvo... činjenica je da ovaj čovjek ne zna o čemu priča." Malo poslije toga ustvrdio je: "Svi znaju da je on lažljivac."

''Platio sam milijune poreza''

U okviru teme o ekonomiji, moderator je upitao Trumpa jesu li istinita izvješća koja je objavio New York Times u nedjelju po kojima je 2016. i 2017. uplatio 750 dolara saveznog poreza na dohodak.

"Platio sam milijune dolara", ali ne želim plaćati porez ako imam gubitke, rekao je.

NYT je objavio da Trump nije platio porez na dohodak 10 godina od proteklih 15 godina, unatoč tome što je 2018. od svojih reality emisija i drugih licenciranih projekata zaradio 427,4 milijuna dolara.

Trump i Biden
Debata Donalda Trumpa i Joea Bidena - 4 Foto: Afp


Joe Biden je u utorak uoči debate objavio svoje porezne prijave za 2019. Dokumenti koje je demokratski kandidat za Bijelu kuću objavio na svojoj mrežnoj stranici pokazuju da su Biden i njegova supruga platili lani 299.346 dolara saveznog poreza.

Na pitanje smatra li da bi ponovno trebao biti izabran, Trump je rekao da nijedan predsjednik nije više učinio za zemlju od njega.

"Nikad nije bilo administracije koja je učinila ono što sam ja napravio", rekao je Trump, spominjući među ostalim ekonomiju i nacionalno jedinstvo. Za Bidena je rekao da je marioneta radikalne ljevice.

Rasna diskriminacija i bijeli suprematisti

Sukobili su se i oko pitanja rasne diskriminacije, gdje je Biden optužio Trumpa da je rasist i da generira rasnu mržnju.

Trump je vratio lopticu kazavši da je Biden, kada je bio senator, glasao za zakon 1990-ih koji je išao na štetu Afroamerikanaca.

Upitan hoće li osuditi bijele suprematiste, Trump je rekao: "Sigurno, želim to učiniti." Ali ih nije osudio. Potom je dodao da najgore nasilje u zemlji dolazi od krajnje ljevice.