Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRUČNJAKINJA ANALIZIRA

Koliko je kampanja utjecala na rezultate izbora u SAD-u? "Taj izborni sustav je postao prenapet i u nekim segmentima problematičan"

U većini saveznih država pobjednici se već znaju, žestoka borba vodi se u još nekoliko ključnih država. Je li se kandidatima isplatio trud kada je riječ o predizbornim kampanjama upravo u tim državama te kakvu bi pouku Amerikanci trebali izvući iz ovih izbora, komentira Marijana Grbeša Zenzerović.

Profesorica s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Marijana Grbeša Zenzerović osvrnula se na prve točke kampanje dvaju kandidata na izborima.

Pročitajte i ovo Joe Biden 'Radi što god želiš' Biden napao Trumpa u govoru o stanju unije: "To je opasno" Ilustracija Rok tjedan dana U zadnji čas izbjegnuta blokada vlasti u SAD-u: Bez plaće bi ostali državni službenici, djelomično bi se ugasio državni aparat...

"Trump je zaista bacio puno na Floridu i isplatilo mu se, dakle dobio je tu državu. S druge strane, Biden je uspio dobiti Arizonu, barem se zasad tako čini, Fox televizija mu već je prepisala tu državu. Arizona je država koja je posljednji put bila u rukama demokrata 1996. godine i čini se da je Biden tu dobro procijenio", objasnila je.

Objasnila je i što čeka Donalda Trumpa i Joea Bidena u preostalim swing državama.

"Pennsylvanija ostaje. Karl Rove rekao je da je ključ utakmice u Pennsylvaniji, ali čini se da bi Biden prema trenutačnim projekcijama možda mogao i bez Pennsylvanije dobiti izbore. No još sve ostaje potpuno otvoreno", dodaje.

Grbeša tvrdi kako ono što će se događati nakon izbora mora natjerati Amerikance da razmisle o mnogočemu u vezi s njihovim izbornim sustavom.

"I struktura birača i stanovništva i neke druge stvari su se toliko promijenile da je sada taj izborni sustav je postao prenapet i u nekim segmentima možda problematičan. Mislim da bi to trebala biti, kako god izbori završili, poruka koju bi Amerikanci trebali ponijeti s ovih izbora", ustvrdila je.

Zaključila je kako bi u slučaju Bidenove pobjede to zapravo bila zaokružena priča koja je započela još davne 1988. godine kada je on prvi put bio kandidat za predsjednika, tj. natjecao se da postane kandidat za predsjednika.

"Međutim, morao se povući iz utrke zato što su ga optužili da je ukrao govor od Neila Kinnocka, britanskog političara, a tada je ta vrsta moralnih vrijednosti još bila na snazi. On se zbog optužbi za plagijat povukao iz utrke i ovo bi na neki način bila kompenzacija toga."

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene