Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Sarajevu se trenutačno najviše raspravlja o zatvaranju čak sedam kulturnih institucija.


Najveće polemike se vode oko Zemaljskog muzeja, jer zaposlenici nisu od sedmog mjeseca dobili plaće, struja im je isključena, a antikviteti polako propadaju.

Vezani članci Testiranje na koronavirus - 2 Korona pokosila i regiju, padaju novi rekordi: U Srbiji 512 novih slučajeva, u BiH 922 Doktorica za računalom, ilustracija U Mostaru broj zaraženih u odnosu na broj stanovnika tri puta veći nego u Hrvatskoj

'Mnoga pitanja su riješena Daytonskim sporazumom, međutim pitanje kulture nije riješeno, to je ostavljeno da se riješi naknadno, što traje već 16 godina. Mi smo dobili opomenu pred isključenje jer nismo imali sredstava za platiti električnu energiju. Zaposlenici zemaljskog muzeja BiH ne dobivaju plaće već pola godine, topli obrok ne dobivaju cijelu godinu, a regres, to zaista nikad ne dobivamo', priča Marica Filipović, zamjenica direktora Zemaljskog muzeja BiH.

U istoj ili sličnoj situaciji se nalazi i Nacionalna studentska knjižnice.
'Na planeti zemlji ne postoji nijedna biblioteka koju je osnovala država, a da je ta ista država ne financira, samo u slučaju BiH. Smiješno je da se u 21.stoljeću zatvaraju vrata kulturnih institucija', tvrdi Bedita Islamović, zamjenica direktora Nacionalne studentske knjižnice.

Što na cjelokupnu situaciju kaže Salmir Kaplan, ministar kulture i sporta Federacije BiH, ali i ostali kulutni umjetnici, pogledajte u prilogu Red Carpeta.