Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kao konkurenciju svim postajama koje su u srijedu prenosili Ligu prvaka, srpska televizija Studio B odlučila se na revolucionaran korak - prijenos književne promocije.


'Štulić u ilegali', naziv je trodnevnog predstavljanja 14 novih knjiga Branimira Štulića, koje je u srijedu započelo u Beogradu. Ispred knjižare Ilegala ostalo je nekoliko stotina Johnnyjevih poklonika koji se nisu uspjeli ugurati na promociju, a da se radi o književnom događaju godine, ponajbolje svjedoči činjenica da je televizija Studio B uživo prenosila promociju, što je vjerojatno raritetni TV-potez u globalnim razmjerima.

Vezani članci Slika nije dostupna AUDIO Oglasio se Johnny: Ne pamtim Parni valjak! Slika nije dostupna VIDEO: Johnny Štulić se vraća u Hrvatsku?!

Johnny Štulić se na promociji, naravno, nije pojavio, no zato je svoje fanove počastio s obimnim materijalom - 14 knjiga u izdanju tvrtke Plato Books sadrže prijevode klasičnih djela antičke književnosti, Azrine tekstove, autobiografiju s komentarima te novinske tekstove o autoru. Komplet knjiga sadrži i dvostruki CD s dosad neobjavljenim snimcima koncerata u Banja Luci i Mostaru iz 1990. godine.

Promocija nazvana 'Crveni tepih i ambrozija' ugostila je u srijedu glumce Branislava Lečića, Dragoljuba Ljubičića i Sergeja Trifunovića, glazbenika Ramba Amadeusa, kritičara Momu Rajina i brojne druge poznate uzvanike, koji su okupljenima čitali ulomke iz najnovijih Štulićevih literarnih djela. Bilo je i muzike, Azrine hitove izvodio je cover grupa Azra Real Tribute Band.

Popis knjiga Branimira Štulića koje su službeno objavljene jučer u ediciji Plato Booksa, uz komentare izdavača:

1. Božanska ilijada
Homerov ep o ratu Ahajaca i Trojanaca čiji je povod bio Parisova otmica lijepe Jelene, žene ahajskog kralja Menelaja. U Štulićevom prevodu akrostih prvih tridesetak stihova sugerira i otkriva sponu onog nekad i ovog sada, dijalog vjekova.

2. Božanska odiseja
Homerov ep o Odisejevom desetogodišnjem povratku kući iz Trojanskog rata. Povratak, lutanje, stranputice, dom, pripadnost, vjernost, istrajnost, teme su nad kojima se zamišlja Štulić prevodeći Homerove stihove.

3. Herodotova istraživanja
'Herodotova istraživanja' prvi su povijesni zapisi i istraživanja. Ona su još uvijek usko vezana s pričanjem priča.

4. Tukidid, Peloponeski rat
Tukididova priča o Peloponeskom ratu zbog toga što ne prenosi samo priču nego iznosi činjenice, ukazuje na datume i analizira događaje, predstavlja temeljac povijense znanosti.

5. Ksenofont, Uspinjanje/Helenština
Ksenofontovo 'Uspinjanje' je priča usponu i padu mladog spartanskog kraljevića i čuvenog vojskovođe Kira nakon završetka Peloponeskog rata i pobjede Sparte. 'Helenština' predstavlja nastavak priče o Peloponeskom ratu, o onom njegovom dijelu koji Tukidid nije opisivao. Ksenofont obrađuje rat Sparte i Perzije, kao i sukobe sa Tebom i još nekim helenskim državama.

6. Aleksandrijada
Prikupljajući građu iz različitih izvora Štulić sklapa kompletnu priču o Aleksandru Velikom i makedonskom dvoru. Među prenositelje priče spadaju biograf Plutarh, povjesničar Diodor, vojskovođa Arijan i drugi.

7. Apolonije Rođanin, Argonautika
Apolonije Rođanin ispreda priču o Jasonu i Medeji, potrazi za Zlatnim runom, plovidbi na brodu Argo.

8. Zbornik
Ovaj zbornik obuhvaća radove sljedećih autora: Plutarhove zapise o Likurgu, Tezeju i Pelopidi, Ksenofontov 'Ustav Atinjana i Lakedemonjana', priču Plutarha 'Svetonija o Gaju Juliju Cezaru' i zabeleške uz 'Liriku Itake' Miloša Crnjanskog.

>> Izlaze Štulićeve nikad objavljene koncertne snimke

>> Johnny Štulić se vraća... sa 14 novih knjiga!

9. Trijada
Trijada obuhvaća filozofske priče i misli trojice Lao Tzua, Empedokla i Luana. Preuzimajući građu iz različitih izvora Štulić prenosi i biografske karakteristike i priče o Lao Tzuu i Empedoklu, a kroz raspravu o sličnostima i razlikama budizma i taoizma, Luana otkrivamo kao intelektualca bliskog kineskom carskom dvoru.

10. Sun Tzu, Umijeće Ratovanja
Štulić je i u ovoj knjizi na polju starokineske mitologije i povijesti i prenosi nam Sun Tzuov spis 'Umijeće ratovanja'.

11. Kali Juga
'Kali Juga' je Štulićev ep bez stiha, pjesma bez muzike o kalima Juga, kaljuži Juge. Razmišljajući o pričama i mislima antičkih stvaratelja otkrivenim u prethodnih deset knjiga, Johnny progovara o svom dobu, o svom djetinjstvu, mladosti i zemlji koja više ne postoji, a koja je njegova zemlja.

12. Smijurijada
Kao i u prethodnoj knjizi, oslanjajući se na istine antičkog svijeta, Johnny Štulić progovara o muzičkoj sceni bivše Jugoslavije i trnovitom i zvjezdanom putu Azre.

13. Govorili su o Džoniju
Knjiga sabranih novinskih tekstova o Branimiru Johnnyju Štuliću.

14. Azra
Sabrane, pjevane pesme 1972-2007.