Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kino i DVD ponuda

Katastrofalan scenarij 'Anđela i demona' i izvrstan krimić 'Ponos i Slava'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Puno nelogičnosti u filmu u potpunosti ubijaju bilo kakvu mogućnost da se dobronamjerni gledatelj barem malo zabavi uz 'Anđele i demone'. S druge strane 'Ponos i slava' nudi genijalan pristup i uvodi gledatelja i svakodnevicu svijeta korumpiranih policajaca.

Kino: ANĐELI I DEMONI - Ocjena: 3/10

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nema ih dovoljno Crkva traži nove egzorciste: Poziv je to za rijetke, ali je pomoć potrebna sad i odmah Slika nije dostupna 'Sjećanja iz raja' SJEĆANJA DJECE IZ PRIJAŠNJEG ŽIVOTA 'Kada ću dobiti svoja krila natrag?'

(Angels and Demons) Režija: Ron Howard, Uloge: Tom Hanks, Ewan McGregor, Ayelet Zurer, Stellan Skarsgard

U redu, opće je poznato da nema logike do hollywooske logike, ali što je previše je uistinu previše. 'Anđeli i demoni' su ona vrsta filmova u kojoj logiku treba ostaviti postrani i prepustiti se čistoj zabavi. Međutim, čini se da je to potpuno nemoguće jer ako je potencijalni gledatelj ovog filma i mninimalno obrazovan već će ga na polovici radnje zaboliti glava od gluposti i nelogičnosti.

Osnovna mana 'Anđela i demona' je katastrofalno loše napisan scenarij. Knjigu nisam čitao jer mi je i 'Da Vincijev kod' bio previše. Međutim, prijatelji mi kažu da je knjiga naspram filma pravo remek – djelo. Po starom hollywoodskom običaju književni predložak je prilično izmasakriran za potrebe pisanja scenarija te su originalne rupe u knjizi na filmu postale prevelike.

Priča u osnovnim crtama ide ovako. Tajno društvo Iluminati iz CERN-a u Ženevi ukrali su antimateriju, od nje napravili bombu i prijete da će je detonirati u Vatikanu gdje se trenutno bira novi papa. Da stvar bude još kompliciranija Iluminati su oteli četiri kardinala koji su bili glavni konkurenti na izboru za novog papu. Svi su ti događaji zavijeni u misterijozne simbole pa vatikanska policija u pomoć zove svima dobro poznatog profesora Roberta Langdona (Tom Hanks) najvećeg stručnjaka za simbole.

Jadan je film u kojem je glavni lik potpuno neuvjerljiv. Langdon je kako nam sugerira film vrhunski stručnjak za simbole posebno one vezane za kršćanstvo, autor nekoliko knjiga na tu temu i da bi dovršio svoja istraživanja neophodan mu je pristup u vatikansku knjižnicu. Zbog angažiranosti na slučaju konačno i dobije pristup željenim pisanim materijalima. A kad tamo hladan tuš. Naš vrhunski stručnjak za simbole i kršćanstvo ne zna prevesti dvije rečenice s latinskog pa mu u pomoć priskače fizičarka iz CERN-a.

Uz to veliki stručnjak za kršćanstvo je zbog ovog slučaja po prvi puta u Rimu i nema blage veze gdje su u tom gradu locirane najpoznatije crkve, a to ne da zna svaki student prve godine povijesti umjetnosti već i svaki turist koji se na kiosku udostojio kupiti neki najjeftiniji turistički vodič. Nema veze, jer će mu sve pokazati pametna talijanska fizičarka. Ironično, čini se da smo na kraju krajeva dobili hollywoodski blockbuster koji zorno prikazuje kao je europski obrazovni sustav superioran onom američkom.

Ovo su samo neke od nažalost nebrojeno mnogo nelogičnosti u filmu koje u potpunosti ubijaju bilo kakvu mogućnost da se dobronamjerni gledatelj barem malo zabavi uz 'Anđele i demone'

DVD: PONOS I SLAVA - Ocjena: 8/10

(Pride and glory) Režija: Gavin O'Connor, Uloge: Edward Norton Colin Farell

Scenarij za film 'Ponos i slava' kojeg potpisuju Joe Carnahan i gavin O'Connor dosta se dugo kiselio u hollywoodskim ladicama. Naime, tema o korupciji u američkoj policiji dosta je dugo, nakon 11. rujna, bila nepopularna.

Junaci odnosno antijunaci filma su Edward Norton i Colin Farell, policajci iz irsko-američke obitelji. Priča počinje kompleksnim i teško rješivim slučajem – četverostrukim ubojstvom njujorških policajaca. I ono što je posebno pohvalno i zanimljivo u filmu jest pristup. Fokus nije samo na rješenju zločina, već je zločin samo okidač koji će gledatelja uvesti u mračnu svakodnevicu korumpiranih plavaca u New Yorku.

Vrhunsku glumačku ekipu predvode Edward Norton i Colin Farell, a nadopunjuju je uvijek dobro raspoloženi za dramatske obrate Jon Voight i Noah Emmerich.
Tmurna atmosfera New Yorka, nebo boje olova koje pritišće naše (anti)junake, odlično je iskorištena za stvaranje osjećaja nelagode.

'Ponos i slava' je odličan krimić koji će oduševiti sve ljubitelje žanra, a svima ostalima pokazati kao su razno razni CSI-jevi na televizijama nanjeli, nadajmo se ne nepovratnu štetu, jednom od najinspirativnijih filmskih žanrova.

Prijašnje recenzije: Odlično režiran '100 stopa' i ultimativni trash 'Dobrodošli u džunglu'

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene