Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Film 'O bogovima i ljudima', o neriješenu ubojstvu francuskih redovnika u okrutnom alžirskom sukobu u devedesetima, dobio je glavnu francusku filmsku nagradu Cezar.


Redatelj Roman Polanski i film 'Društvena mreža' također su nagrađeni Cezarima, francuskom verzijom Oscara.

Tri je Cezara dobio 'O bogovima i ljudima', mračan film utemeljen na istinitoj priči o posljednjim danima sedmorice redovnika u samostanu u Alžiru.

Sedmorica trapista iz samostana u Tibehirinu, južno od glavnoga grada Alžira, nestala su 1996. u valu divljačkih ubojstava u kojem su sudjelovali i pobunjeni islamisti i vladine snage. Pronađene su samo njihove odrubljene glave, a i danas se ne zna kako su umrli.

Film se bavi ritmovima samostanskoga života i prikazuje kako se redovnici nose s intenziviranjem nereda i nasilja oko sebe, te sa sve većom opasnošću da umru nasilnom smrću, a propituje i univerzalne teme religije i vjerske tolerancije.

Redatelj Xavier Beauvois iskoristio je govor na primanju nagrade da uoči francuskih predsjedničkih izbora 2012. pozove na otvorenost prema muslimanima. 'Ne želim da se u izbornoj kampanji govore ružne stvari o muslimanima. Želim da budemo zajedno, to je pouka ovoga filma', rekao je. (T.N./Hina)

>> 'Little Miss Sunshine' dobio Cezara

Vezani članci Nagrada za Tvoje lice zvuči poznato - 2 NovaTV u finalu za prestižnu svjetsku nagradu zahvaljujući video najavi za šestu sezonu showa ''Tvoje lice zvuči poznato'' Andrija Jarak Informativni program Nove TV dobio zahvalnicu Građevinskog fakulteta za izvještavanje o potresu