Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedna je američka sutkinja donijela odluku o tome da tvornice duhana više ne smiju reklamirati cigarete kao "light" ili "s malo katrana", ali odbila je natjerati duhansku industriju da plati skupe programe odvikavanja od pušenja.


Sutkinja Gladys Kessler izjavila je kako je duhanska industrija "zdušno reklamirala i prodavala svoje smrtonosne proizvode, a bila je to prijevara s financijskom dobiti kao jedinim ciljem, bez imalo obzira prema ljudskim tragedijama i društvenim troškovima koje je ta dobit izazvala", prenosi Bloomberg News.

Vezani članci Marijan Pavliček Pavličeku iz Suverenista zabranjen ulazak u Srbiju: "Rekli su mi da je to zbog sigurnosti Srbije i građana" Mobiteli kod učenika: Ilustracija - 1 Što se tipkalo - tipkalo se: Odzvonilo mobitelu u nekim školama - "Ne smiju ih niti na hodnicima koristiti"

No sutkinja Kessler dodala je da nije ovlaštena narediti toj
industriji financiranje milijardu dolara vrijednih programa koji pomažu pušačima da se ostave pušenja, što je bio ključni zahtjev procesa američkoga ministarstva pravosuđa protiv tvrtke Philip Morris USA.

Sud je stao na stranu američke vlade u tvrdnji da se cigarete s manje katrana ne mogu smatrati zdravijom alternativom običnim cigaretama i zato je odlučeno da se iz svih reklamnih kampanja moraju izbaciti izrazi "light" ili "ultra light".

Ministarstvo pravosuđa izrazilo je djelomično zadovoljstvo presudom i priopćilo kako će ona imati "pozitivan utjecaj na zdravlje američke javnosti".

Proces se vodio šest godina, a tužbu je podnijela administracija predsjednika Billa Clintona 1999. ne bi li vratila milijarde dolara koje se svake godine potroše na liječenje bolesti povezanih s pušenjem.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju