Izraelski tinejdžeri izumili su zračne jastuke za bicikliste. Na ideju su došli kada su shvatili da djeca statistički najviše ozljeda 'zarade' upravo vozeći bicikl.


Razred od 30-ak učenika iz Ort Motzkin srednje škole razvijao je oko pet mjeseci posebne zračne jastuke koji mogu poslužiti biciklistima kao zaštita od pada.

Vezani članci Izrael cijepljenje Bilježe značajan porast novozaraženih i uvode nova ograničenja: ''Učinkovitost postojećih cjepiva slabija je od očekivane'' Sporna rampa na kojoj je stradao dječak Planinarski savez Zagreba otkrio tko je postavio sajlu na kojoj je stradao dječak: "Ona je tamo od gradnje planinarskog doma"

'Mi smo djeca i često vozimo bicikl. Kada smo čuli rezultate istraživanja koja su pokazala kako je pad s bicikla najčešći razlog ozljeda kod djece sjetili smo se ovog projekta', izjavio je jedan od mladih inovatora Ido Shani.

Razrednica Amira Birenbaum istaknula je kako je cijeli projekt izrade zračnih jastuka bio postavljen poput onih u bilo kojoj velikoj kompaniji, pa su uz izradu svoje zamisli, učenici imali priliku i osjetiti rad u 'svijetu odraslih'.

Zračni jastuci za bicikliste izrađeni su od istog materijala od kojeg su se nekada izrađivali zračni jastuci za automobile i čvrsto su stisnuti u 'remen' koji vozač stavlja oko struka prije polaska na vožnju.

Uređaj ima dva senzora, jedan koji prati brzinu bicikla i drugi koji prati nagibe. Senzori su međusobno povezani, a povezani su i za bicikl.

'Jednom kada vozač postigne brzinu, koju smo postavili kao opasnu, aktivira se prvi senzor. Ukoliko vozač padne za vrijeme vožnje aktivirat će se i drugi senzor i zračni će se jastuci tijekom vožnje aktivirati', objasnio je princip rada izuma Ido Shani.

Projekt će biti u konkurenciji za najbolje godišnje izume učenika izraelskih srednjih škola.