Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Plava i tetovirana mumija koja je dvije i pol tisuće godina bila zamrznuta, pronađena je u vrlo dobrom stanju u visokim planinama Altaja, priopćila je međunarodna arheološka ekipa.


Mumija, tijelo skitskog ratnika, pronađena je pri iskopavanju u lipnju, na visini od 2600 metara, u grobnici u obliku humka koja se zove kurgan, rekao je predsjednik njemačkog arheološkog instituta, Hermann Parzinger. 

Vezani članci Patuljasta mumija pronađena u pustinji Atacama u Čileu (Foto: AFP) e Riješen misterij patuljaste mumije: Nije izvanzemaljac, ali prava je istina gotovo jednako čudna.. Slika nije dostupna Misterij u Berlinu: ''Mumija'' pronađena u hramu zbunila policiju

Istraživače je iznenadilo što je kosa starijeg ratnika koji je, kako tvrde istraživači, u trenutku smrti čije okolnosti još nisu utvrđene, imao 30 do 40 godina, bila plave boje. 

Prvotno kosa možda nije bila plava, ali je s vremenom izgubila boju, napominje Parzinger. 

Mumija je na sebi imala krzneni ogrtač od dabrovine i samurovine, a na prsima je imala tetovažu. 

Kako kaže Parzinger, ostatci Skita, nomada koji su živjeli između VII. i III. st. prije Krista u euroazijskim stepama, dosad su se pronalazili samo na ruskoj strani Altaja. 

Okriće pokazuje da je područje na kojemu su živjeli bilo šire nego se mislilo. 

Iskapanje koje je počelo sredinom lipnja, a završeno je pred kraj srpnja, proveli su njemački, ruski i mongolski arheolozi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju