Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Trogodišnjak matematički genij

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Marek Vyshnya, 3-godišnji dječak koji živi u ruskom uralskom gradu Yekaterinburgu, s lakoćom rješava matematičke jednadžbe koje su namijenjene djeci starijoj od osam godina.

Marekovi roditelji njegov talent uočili su kada je dječak bio star samo 18 mjeseci; ispravno je po brojevima od 1 do 10 poslagao loto žetone. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Od genijalke s Oxforda do prostitutke za 130 funti na sat Slika nije dostupna Mentalno izračunao 13. korijen iz 200-znamenkastog broja za nešto više od minute

Marek će za dva mjeseca navršiti tri godine, a njegova sposobnost govora lokalnog jezika je primjetno oštećena. No, Marek nema nikakvih problema sa matematikom, s lakoćom množi 24 s 24. 

'On sada obožava sve što je povezano s množenjem', kaže dječakova majka Natalya Vishnya. 'Da smo s njim radili računsku operaciju djeljenja,  bi to onda bila njegova preokupacija'.

Marekova omiljena igra sastoji se u ispisivanju brojeva i rješavanju matematičkih zadataka. To čini sa svim što pronađe i bilo gdje; na zidovima, stolu i računalu.  Vrlo često šeće po kući s kalkulatorom u rukama. 

'Marek obožava raditi na računalu', kaže dječakov otac Denis. 'On zaista obožava brojeve, a često zna zaspati s kalkulatorom u rukama. To je njegova najdraža igračka'. 

Nekoliko puta tjedno Marek pohađa školu za nadarenu djecu. Želi naučiti što više o matematičkim operacijama, što je njegovim roditeljima po struci jezikoslovcima, potpuno strano. 

U centru za nadarenu djecu kažu kako su se i prije susretali s tako nadarenim malim polaznicima te tvrde da potpuno razumiju njegove potrebe. 

'Asimetrički razvoj moždanih strana česta je pojava tijekom djetinjstva. Marekova lijeva strana mozga razvijenija je od desne', kaže Lyudmila Voronchikhina. 'Ta strana mozga zadužena je za logične operacije, matematičko razmišljanje i memoriju. Možda to objašnjava Marekovu situaciju'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene