Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kuba je poznata po velikom broju stogodišnjaka, a tajna njihove dugovječnosti nalazi se u jednostavnom receptu: prema istraživanju objavljenom u srijedu to su uredan život, bez previše alkohola, ali s puno kave, cigara i seksa.


U istraživanju su sudjelovala 54 od točno 100 stogodišnjaka koliko ih živi u pokrajini Villa Clara, u kojoj je životni vijek dvije godine dulji od nacionalnog prosjeka.

Vezani članci Ela Vuković (Foto: Domagoj Blažević i Petar Santini) Zagreb su na jedan dan zapalili vrući kubanski ritmovi: Pogledajte tko je zanjihao bokovima! Branimir Bunjac (Foto: Dnevnik.hr) Je li Kuba naprednija od Hrvatske: Prema riječima ovog zastupnika - jest, i to na gotovo svim razinama

Prema istraživanju, većina ispitanih je pokazala mentalnu lucidnost i dalje obavlja, za njihovu dob, teške poslove. Oko 60 posto stogodišnjaka su potomci roditelja koji su također doživjeli duboku starost.

Devedeset i pet posto ispitanih ima zdravu i uravnoteženu prehranu na bazi ribe, jaja, mlijeka, peradi i povrća koje kuhaju s malo soli i prirodnim začinima.

Njihovi su životi vrlo uredni i niti jedan od njih nije alkoholičar,
ali piju puno kave i puše cigare. Svi su se u istraživanju pohvalili
"bogatim seksualnim životom".

Od 11,2 milijuna stanovnika Kube, njih 3.000 je starije od 100
godina. Na otoku je nedavno osnovan i "Klub 120".