Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na brdu Sveti Mihovil pokraj Bala u Istri nedavna su arheološka istraživanja utvrdila da je na toj lokaciji postojalo neolitičko naselje starije od osam tisuća godina, rekao je voditelj istraživanja kustos Arheološkog muzeja Istre Romuald Zlatunić na konferenciji za novinare.


Riječ je o naselju koje je kontinuirano trajalo od neolitika do brončanog doba, premda antički nalazi nisu utvrđeni, no zna se da je ono ponovno naseljeno u srednjem vijeku što potvrđuje sakralni objekt.

Vezani članci Veliko arheološko otkriće: Ilustracija - 6 Arheološka senzacija u Istri: U Valbandonu pronađeni Jupiter, Cerera i Apolon - "Vidite da je riječ o nježnom, mladom muškom licu..." Baljanska bajka (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Dobar život u Hrvatskoj: Stanovnici iz ove općine ne bi odselili ni za što, a poznat je i razlog

Na lokalitetu su nađeni ostaci suhozidne arhitekture iz brončanog doba, zatim vrlo bogati nalazi poput odlomaka impreso keramike na koju su se ornamenti utiskivali oštrim rubovima te 12 strjelica koje datiraju od kraja srednjeg neolitika do brončanog doba, odnosno od prije 7 tisuća godina.

"Riječ je ujedno o najvećem nalazištu prapovijesnih strjelica u Istri, a pojedine su izrađene od materijala koji nisu s ovoga područja. Za strjelice i alat treba naknadno utvrditi njihovo podrijetlo kada je riječ o materijalima i načinima izrade, poglavito stoga jer je dio rađen od vrlo rijetkog opsidijana, odnosno tzv. vulkanskog stakla i kremena koji ne potječu s ovoga područja. To znači da je u to vrijeme na ovom prostoru bila razvijena i intenzivna razmjena i trgovina", napomenula je suradnica istraživanja Giulia Codacci Terlević.

Po njezinim riječima, područje oko Rovinja i Bala vrlo je bogato prapovijesnim nalazištima pa je samo u južnoj Istri 12 lokaliteta koji datiraju iz doba ranog neolita.

Ravnateljica Arheološkog muzeja Istre Kristina Džin ustvrdila je da je riječ o velikom lokalitetu koji zahtijeva multidisciplinarno istraživanje i kulturno-turističku valorizaciju te da će od Ministarstva kulture, općine Bale i Istarske županije zatražiti financijsku pomoć za daljnja istraživanja koja bi, po njezinoj procjeni, mogla trajati tri godine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju