Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istraživanja pokazuju da predugi radni dan posebno negativno utječe na zdravlje žena jer su u takvim stresnim uvjetima sklone povećanoj konzumaciji nikotina, kave i nezdrave hrane.


Istraživanje je pokazalo da i muškarce i žene takvi radni uvjeti tjeraju na smanjenju konzumaciju alkohola, ali žene zato više od muškaraca pribjegavaju nezdravim obrocima.

Vezani članci Provjereno: Prehrana Hrvata - 10 Kava, cigarete i pecivo za doručak! Hrvati su najdeblja europska nacija: "Većina pretilih ne jede pred drugima nego jede kriomice" Bolnička hrana Podijelili slike bolničke hrane i šokirali sve one koji nikad nisu bili u bolnici

- Žene koje rade previše sati dnevno jedu hranu bogatu šećerom i masnoćama, manje vježbaju, piju više kave i puše više nego njihovi muški kolege, izjavio je šef istraživačkog tima, dr. Daryl O' Connor, sa Sveučilišta u Leedsu.

Pokazalo se da dulji rad na muškarce, za razliku od žena, ne utječe na taj način. Njihove navike u pogledu pušenja, ispijanja kave ili vježbanja ostaju iste bez obzira na to koliko vremena provode radeći.

O'Connorov tim znanstvenika bavi se proučavanjem povezanosti stresa i hranidbenih navika, kako na poslu, tako i kod kuće.

Rezultati su pokazali da neke od najstresnijih situacija, poput vođenja poslovne prezentacije, sastanaka s šefom ili prekoračenja roka do kojeg projekt treba biti završen, izazivaju uzimanje više međuobroka s manje povrća i voća.

- Stres poremećuje normalne ljudske prehrambene navike, ljudi izloženi stresu postaju tzv. emocionalne izjelice, koje hranu koriste kao bijeg od samosvijesti.

Kad su pod društvenim, emocionalnim ili poslovnim pritiskom usmjeravaju se na hranu kako bi „pobjegli“ negativnim osjećajima, zaključuje O 'Connor.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju