Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nijemac Horst Rippert bio je, prema vlastitom priznanju, pilot koji je 1944. srušio zrakoplov u kojem je poginuo legendarni francuski pisac i vojni pilot Antoine de Saint-Exupery.


"To se dogodilo nedaleko od Toulona", izjavio je u razgovoru za AFP danas 88-godišnji Rippert, koji je 2. svjetski rat završio s 28 zračnih pobjeda.

Vezani članci Slika nije dostupna Vojni zrakoplov tijekom mimohoda pao blizu Teherana Slika nije dostupna Grčka: Pao zrakoplov koji je gasio požar, nestao pilot

"Letio je ispod mene dok sam bio u izviđačkom zadatku nad morem. Vidio sam njegovo znakovlje i okrenuo zrakoplov kako bih došao iza njega i potom ga srušio", rekao je pilot Messerschmidta ME-109.

"Da sam znao da je to Saint-Exupery, nikad ga ne bih srušio", izjavio je Rippert, ustvrdivši kako mu je autor "Malog princa" bio jedan od najdražih pisaca. Dodao je kako je za činjenicu da je osobno odgovoran za smrt Saint-Exuperyja doznao mnogo kasnije.

Trebale su gotovo 64 godine od nestanka Saint-Exuperyja 31. srpnja 1944. da Horst Rippert izađe iz sjene i prizna što se dogodilo. Bivši novinar njemačke TV-postaje ZDF-a isplivao je na površinu nakon duge istrage koju ju proveli marseilleski ronilac Luc Vanrell i utemeljitelj udruge za traženje zrakoplova nestalih tijekom rata Lino von Gartzen.

Tijek istrage ispričan je u knjizi "Saint-Exupery, l'ultime secret", koju potpisuju Vanrell i novinar Jacques Pradel, a koja će se u četvrtak nači u prodaji u Francuskoj.

Više od pola stoljeća su o nestanku "Saint-Exa" kružile najrazličitije teorije, sve dok 1998. u ribarskoj mreži u vodama ispred Marseillea nije pronađen lančić s natpisom "Saint-Ex".

Dvije godine poslije toga Luc Vanrell je pronašao ostatke zrakoplova tipa Lightning nedaleko od otoka Rioua kod Marseillea i dokazao kako je baš to bio piščev zrakoplov. Dijelovi olupine izvučeni su na površinu 2003. a serijski broj otisnut na pilotskoj kabini omogućio je identifikaciju zrakoplova.

Uz olupinu su pronađeni i ostaci jednog Messerschmidta, što je istragu usmjerilo prema Njemačkoj.

"Možete prestati istraživati, jer sam Saint-Exuperyja srušio ja", rekao je Horst Rippert von Gartzenu nakon što ga je ovaj kontaktirao.

Autor "Malog princa" i "Ratnog pilota" svojim je Lightningom P38 posljednjeg dana srpnja 1944. poletio iz Borga na Korzici na zadatak izviđanja i fotografiranja u sklopu priprema za iskrcavanje u Provansi, ali se više nikad nije vratio u bazu.

Ostaci zrakoplova u kojem je poginuo od 2004. su u Muzeju zrakoplovstva i svemira u Bourgetu.