Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Irski su znanstvenici pronašli tragove kokaina na svim novčanicama koje su slučajno izabrali za istraživanje tijekom studije o prisutnosti tragova droge na novčanicama, objavilo je sveučilište iz Dublina.


Znanstvenici s Dublin City University ispitali su 45 novčanica i na 100 posto njih otkrili tragove droge. Na tri novčanice bilo je tragova heroina.

Vezani članci Ivana Pezo Moskaljov Dnevnik Nove TV doznao za još jedan skandal u Hrvatskoj vojsci: Viši časnik na iznenadnom testu pozitivan na kokain Željko Petković, pomoćnik ravnatelj HZJZ-a za suzbijanje droga Raste zloporaba droga, stručnjak upozorava: "Pravi problem će nastupiti nakon pandemije. Ljudi će tražiti zabavu, a dileri su kao kiosk"

Znanstvenici koji su sličnu studiju proveli u SAD-u otkrili su
tragove kokaina na dvije trećine dolarskih novčanica.

Analizirane su novčanice od 5, 10, 20 i 50 eura. Pamučna struktura eura omogućuje lako upijanje kemijskih tvari zbog čega je analiza bila razmjerno jednostavna.

Studija je pokazala da je na 62 posto novčanica koncentracija kokaina bila veća od 2 nanograma što znači da su one bile samo u kontaktu s drugim novčanicama ili površinama na kojima je bio kokain.

No pet posto novčanica imalo je 100 puta veću koncentraciju što znači da su vjerojatno bile izravno korištene za ušmrkavanje droge.

Ti tragovi droge znanstvenicima omogućuju da procijene kolika je stvarna konzumacija kokaina u nekoj zemlji.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju