Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U našoj zemlji godišnje se, po glavi stanovnika, popije 10,9 litara alkohola, što Hrvatsku svrstava na peto mjesto europske rang-liste zemalja u kojima se najviše pije, pokazuju istraživanja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


Istraživanja su provedena u sklopu europskih istraživanja o ovisnostima, te su pokazala da je u Hrvatskoj oko šest posto stanovništva ovisno o alkoholu, a alkohol je i sve privlačniji mladim naraštajima. 

Vezani članci Autom udario tramvajsku stanicu i ozlijedio više ljudi - 4 Čak 2,23 promila imao je muškarac koji je naletio na tramvajsku stanicu u Zagrebu: Policija objavila detalje Raskalašeni vikend (Foto: klyker.com) - 3 Raskalašeni provod vikendom priveli kraju u zagrljaju školjke i asfalta

Deset i više puta, u Hrvatskoj je neko alkoholno piće konzumirao svaki deseti tinejdžer i svaka petnaesta tinejdžerica. 

Više no u Hrvatskoj pije se u Luksemburgu - 13,7 litara, Češkoj - 11,5 litara, Mađarskoj - 11,3 litara i Njemačkoj - 11 litara po glavi stanovnika godišnje. 

U Europi se pije više no igdje drugdje u svijetu, a potrošnja alkohola u nekim zemljama, poput Velike Britanije, i dalje raste. 

Tako je "Daily Mail" objavio podatak da se u posljednjih 40 godina na Otoku konzumacija alkohola udvostručila te da opijanje u ranoj životnoj dobi stoji glave čak 22.000 Britanaca godišnje. 

Za razliku od ostalih dijelova Europe, u Britaniji je zabilježen stalni porast bolesti jetre - u muškaraca za 75 posto, a u žena za 50 posto. 

Ipak, kada se govori o smrtnosti uslijed bolesti jetre, Austrija je i dalje na prvom mjestu - na 100.000 stanovnika godišnje umire 43,5 muškaraca i 16,7 žena. 

Slijede Portugal, Italija, Njemačka, Francuska i Španjolska.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju