Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ljubazna dupinka spasila je dva kita nasukana na novozelandsku plažu i odvela ih prema pučini, priopćio je u srijedu jedan predstavnik ministarstva zaštite okoliša.


"Bilo je to nevjerojatno", rekao je Malcolm Smith. "Kao da ih je primila pod peraju i odvela na sigurno".

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: Spasili nasukane kitove Slika nije dostupna VIDEO: Više od stotinu kitova uginulo na zabačenoj plaži

On je u ponedjeljak kraj Mahije na istočnoj obali Sjevernoga otoka četiri puta neuspješno pokušao u more vratiti majku i jednogodišnje mladunče. Nije išlo i bojao se da će ih morati uspavati.

Prema njegovim riječima, kitovi su već bili umorni, a njemu je bilo hladno. Tada se pojavila ženska dupina koja se često igra na toj plaži i lokalno je stanovništvo zove Moko, objavila je novozelandska novinska agencija.

"Kitovi su bili na površini vode i očito nesretni, iskrivili su leđa i dozivali jedno drugo, ali čim se pojavio dupin, odmah su krenuli za njim", kaže Smith.

Moguće je, tvrdi, da je kitove zbunio veliki nanos pijeska u blizini obale, ali Moko ih je odvela dvjesto metara dalje niz plažu i otpratila ih kroz kanal na pučinu.

"Očito ih je dobro vodila da mogu otići jer ih više nismo vidjeli", rekao je Smith. "Događaji u prirodi uvijek me iznova zadive", dodao je.