Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dokumentarac 'Posljednji sati' je zanimljiv i intrigantan, ali bi dobronamjernog gedatelja vrlo lako mogao odbiti mnoštvom nabacanih podataka koje je vrlo teško pratiti bez predznanja iz ekologije. Nastavak inače dobrog filma 'Alien vs. Predator' je potpuna blamaža koji će biti dosadan i klincima koji se pitaju je li jači Alien ili Predator. Redateljski prvijenac Bena Afflecka prkosi ustaljenoj tezi da se prvi mačići bacaju u vodu.


DVD

Vezani članci Filmovi KVIZ: Prepoznajete li ove filmove iz '90-ih prema samo jednoj sceni? Glumci i stvarne osobe - 15 Kad su likovi stvarne osobe: Pogledajte sličnost između osoba i glumaca koji su ih tumačili u filmovima

POSLJEDNJI SATI (The 11th Hour) R: Leila Conners i Nadia Conners, Uloge: Leonardo Di Caprio

'Posljednji sati' je dokumentarac ekološke tematike koji tvrdi da je čovječanstvu kucnuo posljednji čas, odnosno zadnji trenutak u kojem možemo promijeniti smijer i zaustaviti naše hrljenje prema globalnoj ekološkoj katastrofi. 

U ovom dojmljivom dokumentarcu Leonardo Di Caprio odigrao je dvostruku ulogu, producenta i naratora, odnosno domaćina. 

Film je sastavljen od uistinu brojnih potresnih dokumentarnih snimki prirodnih katastrofa koje su zadesile naš planet u posljednje vrijeme i izjava brojnih uglednih znanstvenika, ne nužno ekologa. Dominantna je teza da je čovjek svojim djelovanjem promijenio klimu na zemlji i pritom uništio dobar dio flore, faune i ekosustava u cjelini. Teze o utjecaju globalističke ekonomije na ekosustav dobro su poznate i već pomalo izlizane. Ipak, najzanimljiviji dio filma je onaj koji se bavi psihologijom čovjeka, odnosno pokušajem odgovora na pitanje zašto čovjek razara svoje stanište i tako u konačnici uništava sebe, odnosno svoju vrstu. Priroda će sasvim sigurno preživjeti na ovaj ili onaj način, ali čovjek mnogo teže. Među izjavama i komentarima brojnih znanstvenika tu su i oni legendarnog Stephena Hawkinga. On tvrdi da ako nastavimo ovakvim tempom, naš planet Zemlju čeka sudbina poput planeta Venere. Temperatura će u konačnici skočiti na 250 stupnjeva Celzijevih, umjesto kiše padat će sumporna kiselina i u takvim uvjetima homo sapiens sigurno neće moći preživjeti. 

Osnovni problem dokumentarca 'Posljednji sati' je njegova prenatrpanost podacima i teorijama koji se neprestano nižu jedan za drugim. Gledatelji koji nemaju predznanja o ekologiji općenito mogli bi biti lako odbijeni. 

Dobro znanje engleskog jezika se također podrazumijeva. Naime, sve te silne podatke teško je bilo ugurati u klasično titlanje kao u igranim filmovima. Titlovi često ekranom lete 'brzinom zvuka', miješaju se s imenima znanstvenika i njihovim titulama, te dobronamjernom gledatelju teško da će pomoći i tečaj brzog čitanja u hvatanju prijevoda. Šteta, a tema je baš zanimljiva i tiče se apsolutno svih nas, bili mi bogati naftaši iz Teksasa ili možda neki Indijanci u južnoameričkoj prašumi.

Ocjena 3 


DVD

ALIEN VS PREDATOR 2 (Alien vs Predator: Requiem), R: braća Strause, Uloge: Steven Pasquale,Reiko Aylesworth, John Ortiz

Predatorska svemirska letjelica prevozi Aliene, dogodi se nesreća, a letjelica se sruši negdje u Americi. Alieni se razmile po šumi i okolici malog američkog grada. Drugi predatorski brod dolazi kako bi pokušao popraviti vrlo izvjesnu katastrofu...

Pravilo koje glasi: 'Nastavci su uvijek mnogo lošiji od originalnih filmova', u slučaju ovog filma u potpunosti je točno. Imajući u vidu da ni originalni film nije bio na ponos sedmoj umjetnosti, jasno je kakav je nastavak. 

Bilo bi iznimno zanimljivo čuti što o ovom filmskom hibridu misle Ridley Scott (redatelj filma 'Alien: Osmi putnik') i John McTiernan (redatelj filma 'Predator'). 

Sigurno ne misle ništa, zato jer pametni ljudi imaju pravo ne razmišljati o glupostima. 

Prvi 'Alien vs predator' još je imao nešto šarama i relativno zanimljivu ideju solidno zapakiranu u scenariju koji objašnjava podrijetlo i uzajamnu povezanost dviju izvanzemaljskih vrsta. 

Dvojka jednostavno nema šarm tresh filma koji je krasio original, gotovo da nema nijednog glumca u filmu koji zna glumiti. Ipak, 'Alien vs Predator 2' nitko neće ni pomisliti gledati zbog glumaca, ustvari možda i hoće – njihova uža obitelj. 

Ovaj se film gleda zbog Aliena i Predatora, i njihove međusobne makljaže. Čisto da se vidi tko je jači. Film se nastavlja na radnju iz 'jedinice' pa će se gledatelji ovoga puta susresti s hibridom između Aliena i Predatora koji će pokupiti sve najubojitije karakteristike obje vrste – zvuči zanimljivo ili možda ipak ne?

Ocijena: 1,5 


DVD

NESTALA BEZ TRAGA (Gone baby Gone) R: Ben Affleck, Uloge Casey Affleck, Michelle Monaghan, Ed Harris, Morgan Freeman

Kada nestane djevojčica Amanda, kći narkomanke, teta koja je čuva obraća se za pomoć istražitelju Patricku Kenzieju i njegovoj djevojci Angie. Tijekom istrage uz pomoć detektiva Remyja Bressanta par će se uplesti u mrežu prevara i laži.

Ovi se prvi mačići zasigurno neće baciti u vodu. Riječ je o redateljskom prvijencu poznatog glumca Bena Afflecka koji je bio nominiran za Zlatni globus. 

Film je nastao prema romanu Dennisa Lehanea, autora 'Mistične rijeke'. Prilično uznemirujuća, ali i vrlo slojevita krimi drama vještije je režirana negoli bi se to očekivalo od početnika u ovom poslu. Affleck se posebno iskazao u odličnom kreiranju tjeskobnog i depresivnog ozračja. Ipak, na mahove se tijekom filma zna osjetiti natruha redateljske pretencioznosti i sklonosti ka patetici.

Ipak, te sitne mane, koje možda mnogi neće ni primijetiti, s lakoćom se opraštaju. 'Nestala bez traga' je vrlo dobar film koji zaslužuje pozornost gledatelja.

Ocijena: 4

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju