Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ožalošćenim obiteljima Bešlić, Šušnjara, Mateljak i Šuća Istraga pomaže u osnivanju Udruge. Ivica Mateljak, otac likvidiranog mladića Branimira, prije nekoliko je tjedana Istragu zamolio za pomoć da osnuje udrugu roditelja čija su djeca ubijena.


Na ideju je došao kada je u emisiji vidio bolni susret Ivice Šušnjare i Ivana Bešlića, dvojice očeva čije su kćeri Kristina i Anđela krvnički smaknute. Mateljak je tada sve roditelje koji su doživjeli sličnu sudbinu zamolio da mu se jave. 

Vezani članci Andrija Jarak Stotine tisuća stranica transkripata u aferi Vjetroelektrane: I neki sadašnji ministri mogli bi postati svjedoci Igračke i natpis za preminulu djevojčicu Iluzija je da se događaji zlostavljanja djece neće ponoviti: ''Zaključavao me u mračnu sobu cijeli dan bez hrane, vode i WC-a. Imala sam tri godine''

Novinarka Istrage Žana Ćorić spojila je četiri ožalošćene obitelji, a još ih se desetak želi učlaniti u buduću udrugu. Odvjetnica Košta pristala je pomoći pro bono. Na prvome zajedničkom susretu definirali su se ciljevi buduće udruge kako bi se mogao napisati statut. 

Roditelji složno traže uvođenje doživotne kazne zatvora uz, po mogućnosti, prisilni rad i dostojanstveni tretman pravosudnih tijela. Bračka obitelj Šuća, primjerice, ne može dobiti nijednu informaciju o tijeku postupka koji se vodi protiv ubojice njihovog sina premda su angažirali odvjetnika u funkciji zastupnika oštećenika.

- Meni je strašno što mi iz medija moramo doznati nešto o slučaju. Recimo da li je dignuta optužnica ili bilo koja pojedinost, da mi kao roditelji nemamo nikakva prava saznati direktno iz policije ili drugih pravosudnih organa. Ja bih htjela da ova udruga za buduća ubojstva pruži potporu roditeljima, jer se roditelji ne znaju postaviti u toj situaciji, ne znaju koja su im prava i što mogu napraviti da se taj slučaj riješi pozitivno, o svojim motivima govori Mirela Šuća, majka Damira ubijenog na Braču

Odvjetnica Doris Košta, čiji će angažman biti besplatan, poziva i druge odvjetnike da se priključe inicijativnom krugu udruge i pomognu nesretnim roditeljima. 

- Ima razloga, i to nažalost, da se osnuje ovakva jedna udruga i mislim da će se s njom puno napraviti, kada nisu oni koji su za to zaduženi. Ja se ovdje samo stavljam svojim znanjem, ali isključivo kao majka, znači kao osoba koja ima djecu i koja sigurno ne bi voljela da se takvo nešto meni dogodi i niti da prođem i dopustim onakve posljedice, negativne propuste koji su bili i u ovim predmetima i da se ponove. Ne daj Bože na mom slučaju, izjavila je Košta

Svi roditelji zainteresirani za osnivanje udruge mogu se javiti redakciji Istrage ili izravno Ivici Mateljaku, ocu mučki ubijenog mladića.