Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako se "Borat" krajem mjeseca trebao prikazivati u više od 300 ruskih kina, Rusija je zabranila komediju o kazahstanskom reporteru zbog, kako su rekli, ismijavanja njihove susjedne, prijateljske zemlje.


Visoki dužnosnik Ministarstva kulture Yury Vasyuchkov izjavio je za BBC kako su Boratu odbili dati dozvolu za distribuciju, zbog, kako je ekao, mogućnosti da film uvrijedi određene etničke i vjerske skupine. 

Vezani članci Slika nije dostupna Capello navijačima: 'Nemojte nam zviždati!' Slika nije dostupna Borat motivira Kazahstance da se osvete Englezima

Film o rasističkom, seksističkom i antisemitskom kazahstanskom reporteru, prepun homofobnih komentara, opisan je kao uvredljiv i ponižavajući. 

Iako je postigao velik uspjeh već u prvom tjednu prikazivanja diljem Europe i SAD-a, Kazahstanska vlada mjesecima vodi kampanju protiv "Borata", uvjerena kako će film među neukim zapadnim gledateljima širiti predrasude o toj zemlji. 

Jedan Kazahstanski diplomat kazao je prikazuje njegovu zemlju kao nasilnu, primitivnu i tiransku, što, drži, nema veze s realnošću.   

Ruski distributer "Borata" ima pravo žalbe na odluku ruskog ministarstva kulture.

Prema pisanju moskovskog tiska "Borat" je prvi film koji je zabranjen nakon raspada Sovjetskog Saveza, a da nije seksualne tematike (Čitaj: pornić).